Klaver en Kuiken in Arnhem
NOS Nieuws

Klaver en Kuiken geloven in samenwerking, maar fusie is nog geen uitgemaakte zaak

GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Attje Kuiken hopen dat de leden van hun partijen inzien dat ze door samenwerking meer kunnen bereiken dan als twee aparte partijen. Of het dan tot een fusie moet komen, wordt pas later bepaald, maakten ze vanavond duidelijk op een bijeenkomst in Arnhem.

Het was voor het eerst dat de twee partijen bij elkaar kwamen om over samenwerking te praten. In de zaal zaten leden van zowel GroenLinks als de PvdA.

"Ik geloof in de linkse samenwerking, we moeten een front vormen. Hoe dan? Daar wil ik met jullie het gesprek over aangaan", zei Kuiken, die sinds drie weken de scepter zwaait in de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Steeds door rechts ingehaald

"Elke keer worden we door rechts ingehaald. Omdat ze met meer zijn, omdat ze machtiger zijn. Of slimmer, weet ik veel. Dat accepteer ik niet", zei Kuiken.

Volgens Klaver is het juist de strategie van rechtse partijen om links en groen uit elkaar te drijven. "Maar het is dezelfde strijd. Dat de wereld wordt uitgebuit en dat mensen worden uitgebuit heeft met elkaar te maken. Het komt door het systeem dat we kapitalisme zijn gaan noemen."

Als het aan hem ligt "komt de verbeelding weer aan de macht. Door samenwerking kunnen we dat dichterbij brengen."

Jesse is altijd van: leuk, gaan! En ik denk dan altijd vooral: maar hoe dan?

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken

Vanuit de zaal was enthousiasme te horen over de samenwerking, maar ook bezorgdheid. Zo zijn leden bang dat hun partij haar identiteit zal verliezen bij een fusie, of dat samenwerking niet het gewenste effect zal brengen en het linkse blok alleen maar nog kleiner zal worden.

"Het ontbreekt aan links leiderschap, aan een links verhaal. Dat krijgen we niet door een fusie", zei een uitgesproken GroenLinks-tegenstander van de samenvoeging.

De partij van Klaver heeft een ledenreferendum uitgeschreven over de vraag of er na de senaatsverkiezingen in mei volgend jaar een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer moet komen. De uitslag van dat referendum is op 11 juni, op dezelfde dag dat het congres van de PvdA praat over de samenwerking.

Stappen zetten

Klaver zelf heeft wel oren naar zo'n gezamenlijk fractie. "We kunnen over samenwerking blijven praten, maar we moeten ook stappen zetten. Ik heb in de Tweede Kamer gezien wat samenwerking teweeg kan brengen. Dan wordt groen donkergroen en rood donkerrood."

Kuiken wil zeker niet terug naar af, maar heeft nog wel vragen. "Jesse is altijd van: leuk, gaan! En ik denk dan altijd vooral: maar hoe dan? Ik vind ook dat we een stap moeten zetten, maar één gezamenlijke fractie is natuurlijk wel iets fundamenteels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl