Frans Timmermans en Marjolein Moorman tijdens een werkbezoek
NOS NieuwsAangepast

PvdA-kopstukken pleiten voor verdere samenwerking met GroenLinks

PvdA-prominenten Frans Timmermans en Marjolein Moorman willen dat hun partij verder en intensiever gaat samenwerken met GroenLinks. In een opiniestuk in de Volkskrant schrijven ze dat dat onvermijdelijk is om in de toekomst verschil te kunnen maken.

Timmermans en Moorman vinden dat een "doorbraak" op links een bittere noodzaak is om uitdagingen als de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de toegenomen ongelijkheid te kunnen aanpakken.

"Zo'n doorbraak forceer je alleen met vereende krachten die geloven in vooruitgang en solidariteit. Door samen je schouders eronder te zetten", schrijven ze. "Wij geloven dat verdergaande samenwerking, en zelfs verbinden met GroenLinks, die doorbraak kan zijn."

Ze wijzen daarbij op de versplintering in de politiek, ook bij de linkse partijen. Daardoor dreigt volgens hen een heldere sociale en groene koers buiten bereik te raken, wat "conservatieve krachten, amoreel 'managerialisme' en radicale stemmen" in de kaart speelt.

Ploumen

Het opiniestuk van Timmermans en Moorman volgt een paar dagen na het vertrek van partijleider Lilianne Ploumen. Zij maakte dinsdag bekend dat ze per direct stopt, als politiek leider van de PvdA en Kamerlid. Ze vond dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past.

Binnen de partij klonken al gauw de namen van Eurocommissaris Timmermans en de Amsterdamse wethouder Moorman als mogelijke opvolgers, net als bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Met Timmermans als 'Spitzenkandidat' bij de Europese verkiezingen van 2019 werd zijn partij de grootste. Moorman wist de PvdA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de grootste in Amsterdam te maken.

Onder leiding van Ploumen versterkte de PvdA de samenwerking al met GroenLinks. In een reactie op haar vertrek noemde GroenLinks-leider Klaver haar deze week "een drijvende kracht achter de samenwerking tussen onze partijen".

De samenwerking kwam Ploumen wel op kritiek te staan van partijleden. Binnen de PvdA is verdeeldheid over het al dan niet verder en heviger samenwerken met GroenLinks.

Maar in het opiniestuk benadrukken Timmermans en Moorman dat de PvdA ook is opgericht als fusiepartij. "Idealen zijn als lantaarnpalen: zij verlichten de weg die wij moeten gaan. Maar wie zich dronken van nostalgie aan zo'n paal vastklampt, komt geen stap verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl