Lilianne Ploumen
NOS NieuwsAangepast

Lilianne Ploumen stopt als politiek leider PvdA en als Kamerlid

Lilianne Ploumen stopt per direct als politiek leider van de PvdA en als Kamerlid. Dat heeft ze in een verklaring bekendgemaakt. Ploumen zegt dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past en dat ze daarmee niet de ideale leider van de PvdA is.

In haar verklaring zegt Ploumen dat een partijleider "opinie-vormend" moet zijn, "onderscheidend in stijl en stellingnames", "bedreven in het debat in de plenaire zaal" en de partij moet voorgaan "in idee-ontwikkeling over thema's waar ik me minder in thuis voel".

Geen orakel

Op die vlakken schiet ze naar eigen zeggen tekort. "Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug." De 59-jarige Ploumen geeft naast het partijleiderschap ook het Kamerlidmaatschap op, omdat ze haar opvolger niet in de weg wil lopen. "Ik word niet het orakel uit Slotervaart."

In een toelichting aan de pers laat Ploumen weten dat ze al bij haar aantreden van plan was om de balans op te maken na de gemeenteraadsverkiezingen. Ze ontkent dat druk vanuit de partij een rol heeft gespeeld. "Het is helemaal mijn eigen besluit."

Ruim een jaar terug, vlak voor de Kamerverkiezingen, nam Ploumen het stokje over als partijleider van Lodewijk Asscher, die plotseling opstapte vanwege zijn rol als minister van Sociale Zaken in de toeslagenaffaire. "Want als de partij een beroep op je doet, zeker in tijden van nood, dan zeg je ja."

In een reactie op Ploumens vertrek noemt GroenLinks-Leider Klaver haar "mijn politiek maatje en een drijvende kracht achter de samenwerking tussen onze partijen". Ook PvdA-eurocommissaris Timmermans bedankt Ploumen op Twitter voor de "belangrijke stappen richting progressieve samenwerking". Premier Rutte prijst Ploumen voor haar "integere besluit en de overtuiging waarmee zij politiek bedreef".

Ploumen: rol als partijleider past me niet goed genoeg

Wie Ploumen opvolgt is nog onbekend. De vertrekkende partijleider laat zich er in ieder geval niet over uit. "Dat is aan de partij." Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om twee opvolgers. Als eerste moet er een nieuwe fractievoorzitter komen in de Tweede Kamer. Genoemd worden Attje Kuiken, Henk Nijboer en Khadija Arib. Binnenkort beslist de fractie hierover.

Maar de partij heeft op termijn ook een nieuwe partijleider nodig. Binnen de PvdA klinken dan al gauw de namen van eurocommissaris Frans Timmermans en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman wordt wel genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl