NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad in spaartaks-zaak: geen verplichte compensatie voor iedereen

Spaarders die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst tegen de vermogensrendementsheffing in box 3 hoeven niet gecompenseerd te worden. De Hoge Raad heeft geoordeeld in het nadeel van een spaarder in een zaak die daarover was aangespannen.

Volgens de hoogste rechter kan de Belastingdienst niet worden gedwongen om voor deze mensen achteraf de spaartaks te verminderen en terug te betalen. Het gaat mogelijk om honderdduizenden spaarders.

Voor het kabinet is dit een financiële meevaller. Een compensatie voor alle spaarders kan oplopen tot 12 miljard euro. Staatssecretaris Van Rij is blij met de duidelijkheid van de uitspraak. "Die duidelijkheid hadden we ook nodig, en de uitspraak is er eerder dan we dachten."

Het kabinet gaat zich na de uitspraak van vandaag weer beraden op vervolgstappen, zegt Van Rij. Daarmee staat nog steeds de deur open naar een vorm van compensatie voor alle spaarders, ook al is dat juridisch dus niet verplicht. Van Rij: "Ik begrijp het gevoel dat als jij geen bezwaar hebt gemaakt, je nu naast het net vist."

De Tweede Kamer riep het kabinet unaniem op vooral naar de kleinere spaarders en die niet-bezwaarmakers te kijken. Zeker omdat de Hoge Raad oordeelde dat de spaartaks in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Van Rij zei rekening te willen houden met het rechtsgevoel van spaarders.

Zo'n 60.000 spaarders maakten wel tijdig bezwaar tegen het feit dat zij belasting moesten betalen over een te hoog, fictief rendement op hun spaargeld. Zij krijgen de compensatie voor 4 augustus automatisch uitbetaald. Deze regeling kost het kabinet 2,8 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl