ANP/NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 18/5: Uitspraak in zaak Jort Kelder tegen Google en Twitter • Nieuw energieplan EU

Goedemorgen! De Europese Unie presenteert een plan waarmee het wegvallen van Russische energie opgevangen moet worden, en de rechter doet uitspraak in een zaak die Jort Kelder heeft aangespannen tegen Google en Twitter.

Eerst het weer: Eerst is nog wat bewolking aanwezig, maar de zon breekt snel door. Het wordt drukkend warm met in het oosten 28 of 29 graden. Door een zeewind wordt het 24 graden in het westen. Later op de dag kan een bui ontstaan.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak die Jort Kelder heeft aangespannen tegen Google en Twitter. De presentator eist dat de bedrijven stoppen met het verspreiden van misleidende advertenties van malafide bitcoinaanbieders, waarin zijn portret regelmatig werd gebruikt.
  • De Europese Unie presenteert een nieuw energieplan. Daarin staat hoe het wegvallen van Russische energie op relatief korte termijn opgevangen moet worden.
  • De Wereld Meteorologische Organisatie brengt een rapport uit over de staat van het klimaat wereldwijd in 2021. De secretaris-generaal zei vorige week dat de kans dat de aarde binnenkort de kritieke opwarmingsgrens van 1,5 graden doorbreekt, aanzienlijk groter is geworden.

Wat heb je gemist?

Het vliegtuig van China Eastern dat in maart in het zuiden van China neerstortte, is vermoedelijk opzettelijk gecrasht. Amerikaanse onderzoekers denken dat iemand in de cockpit welbewust de fatale duikvlucht heeft ingezet, schrijft The Wall Street Journal. Bij de vliegramp - de dodelijkste in dertig jaar in China - kwamen alle 132 inzittenden van de Boeing 737-800 om het leven.

Het toestel was op 21 maart onderweg vanaf Kunming naar Guangzhou toen het op onverklaarbare wijze vanaf kruishoogte met grote snelheid naar beneden stortte en op een berghelling te pletter sloeg. De zwarte doos, met daarop opnames uit de cockpit en vluchtgegevens, is voor analyse naar de Verenigde Staten gestuurd, omdat de Boeing van Amerikaanse makelij is.

The Wall Street Journal heeft nu gesproken met mensen die bekend zijn met dat Amerikaanse onderzoek. "Het vliegtuig deed wat het werd opgedragen door iemand in de cockpit", citeert de krant een van die anonieme bronnen.

De Amerikanen zien zich gesterkt in hun voorlopige conclusies doordat Chinese onderzoekers tot dusver geen technische problemen met het vliegtuig of de besturingssystemen hebben gemeld. De Amerikaanse vervoersveiligheidsraad (NTSB) en vliegtuigbouwer Boeing willen niet reageren op de bevindingen van de krant.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na jaren van oorlog vertrok deze week de eerste commerciële vlucht vanuit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het vliegveld was vanwege de oorlog jarenlang dicht. De NOS sprak op afstand met douanier Jamil Salam die er al sinds 2008 werkt.

Na jaren van oorlog kunnen Jemenieten weer vliegen: 'Het is een feestdag'

Mooie dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl