1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Van der Poel raakt roze trui kwijt aan López; Kämna wint op de Etna

Mathieu van der Poel is zijn roze trui op de Etna kwijtgeraakt aan de Spanjaard Juan Pedro López. De vierde etappe van de Giro d'Italia werd gewonnen door de Duitser Lennard Kämna, de Spaanse Trek-renner López werd tweede en pakte de leiding.

López verovert roze trui, Kämna wint op de Etna en Dumoulin valt weg

Van der Poel had voor de etappe op Sicilië al gezegd dat hij ervan uitging dat hij de roze trui zou kwijtraken, gezien de zware slotklim op de Etna. En zo geschiedde. Ook voor Tom Dumoulin was het geen beste dag: de voormalige Giro-winnaar en nummer drie uit het klassement loste tijdens de slotklim uit de groep met favorieten.

Kopgroep van veertien man

De vierde Giro-etappe voerde over 172 kilometer van Avola naar de Etna. Na zo'n twintig kilometer ontstond een kopgroep van veertien man, onder wie de Nederlandse Jumbo-Visma-renner Gijs Leemreize. De groep kreeg een voorsprong van maximaal bijna elf minuten.

Van der Poel was veelal achterin het peloton te vinden en leek zich niet al te druk te maken over het verlies van zijn trui. Aan de voorkant had Van der Poels Italiaanse ploeggenoot Stefano Oldani van Alpecin-Feniz wel snode plannen. Hij demarreerde op de flanken van de Etna uit de kopgroep, die langzaam uit elkaar viel.

AFP
Mathieu van der Poel in de vierde etappe

Oldani wist zijn voorsprong uit te bouwen tot een minuutje, maar dat bleek niet genoeg. López, de Spaanse Trek-renner uit de achtervolgende groep, had nog het meeste over tijdens de beklimming en reed Oldani op tien kilometer van de finish rap voorbij.

Van der Poel reed toen al een tijdje een kleine twee minuten achter het peloton. En ook Tom Dumoulin, de nummer drie uit het algemeen klassement, moest op acht kilometer van de streep lossen uit de grote groep met favorieten

Roze voor López

Voor López leek de roze trui boven op de Etna klaar te liggen, hoewel hij op een kleine drie kilometer van de finish nog gezelschap kreeg van Kämna. Het duo hield het vol tot de finish, waar de Duitser de ritzege pakte en López de roze trui.

Reuters
Juan Pedro López

De 22-jarige Leemreize, lid van de vroege kopgroep, werd uiteindelijk knap zesde. Hij was daarmee de enige Jumbo-renner met een goede dag, want behalve Dumoulin moesten ook Tobias Foss en Sam Oomen bergop lossen uit de groep met favorieten.

Wilco Kelderman (Bora) en Thymen Arensman (DSM) wisten zich wel zonder veel moeite te handhaven in de favorietengroep, die - met Richard Carapaz als eerste - op 2.37 van Kämna over de finish kwam. Foss en Oomen verloren 2.15 op Carapaz en co, Dumoulin moest zelfs 6.33 toegeven.

Van der Poel kwam een kleine 23 minuten van ritwinnaar Kämna over de finish.

AFP
Tom Dumoulin onderweg tijdens de vierde etappe

"Ik heb er hard voor gewerkt, maar het kwam er niet uit", sprak Dumoulin na de etappe, waarin de 31-jarige Limburger afscheid moest nemen van zijn eventuele klassementsaspiraties.

"Het lichaam reageert niet zoals ik wil De benen liepen vol, ik heb niet de power van een paar jaar terug. Waar het aan ligt? Ik kan het nu niet zeggen", aldus een teleurgestelde Dumoulin.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl