1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Van der Poel behoudt roze trui, Cavendish sprint naar zege in derde etappe Giro

Roze trui blijft om schouders Van der Poel, Cavendish sprint naar ritzege

Mathieu van der Poel mag ook na de eerste rustdag de roze leiderstrui van de Giro d'Italia aantrekken. In de derde etappe, die over relatief vlak terrein ging, kwam hij veilig in het peloton over de finish. De ritzege ging naar Mark Cavendish.

De 27-jarige Van der Poel veroverde het roze in de openingsrit. In de individuele tijdrit van zaterdag was Simon Yates net wat sneller dan de Nederlander, maar de leiderstrui bleef om de schouders van Van der Poel.

Na de vlakke derde etappe zijn de verschillen in het klassement nog altijd hetzelfde, waardoor Van der Poel als leider de eerste rustdag in gaat. Yates, de nummer drie van de vorige Giro, staat nu op de tweede plaats met een achterstand van elf seconden.

Een dag na de rustdag zal de 29-jarige Britse klimmer ongetwijfeld een poging gaan wagen Van der Poel uit het roze te rijden. Dan is de eindstreep getrokken op de Etna.

"Ik denk niet dat dat mogelijk is", antwoordt Van der Poel op de vraag of hij denkt het roze succesvol te kunnen verdedigen op de Etna. "Of ze moeten heel rustig naar boven rijden, maar dat verwacht ik niet. Normaal gesproken ben ik de trui dan wel kwijt."

Van der Poel denkt dat Etna te zwaar is: 'Normaal gezien raak ik roze dan kwijt'

De kopgroep van de derde etappe werd gevormd door drie Italianen: Samuele Rivi, Mattia Bais en Filippo Tagliani. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim zes minuten. Dat vond Alpecin wel genoeg en de ploeg van rozetruidrager Van der Poel nestelde zich op kop van het peloton.

Tagliani werd als eerste teruggepakt, waarna Bais en Rivi elkaar uit het wiel probeerden te rijden. Dat lukte geen van beiden en tegelijkertijd zagen ze het peloton steeds dichterbij komen. Hun vlucht strandde na 173 kilometer.

De ploegen met een sprinter in de gelederen konden zich vervolgens opmaken voor een massasprint. Pascal Eenkhoorn probeerde daar nog een stokje voor te steken, door na de strijd om de bergpunten op een klimmetje van de vierde categorie hard door te rijden.

Eenkhoorn bijna bergkoning: 'Plan kwam eigenlijk van Bouwman'

De 25-jarige renner van Jumbo-Visma, die voor het eerst een grote ronde rijdt, pakte een maximale voorsprong van dertien seconden. Hij hield enkele kilometers stand, maar werd met nog zes kilometer te gaan opgeslokt door het jagende peloton.

Een massasprint werd onvermijdelijk. Van der Poel meldde zich vooraan, om de sprint aan te trekken voor ploeggenoot Jakub Mareczko. De Italiaanse sprinter redde het echter niet tegen een ontketende Cavendish, die al vroeg op kop kwam te zitten.

De 36-jarige Brit won veertien jaar geleden voor het laatst een etappe in de Giro. Sinds 2013 stapte hij niet meer op in de Ronde van Italië, tot dit jaar - en bij de eerste sprintetappe was het direct weer raak. Daarmee werd hij de achttiende profrenner die minimaal acht jaar na zijn laatste zege opnieuw een Giro-rit wist te winnen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl