NOS Wielrennen

Van der Poel behoudt roze leiderstrui in Giro en wint bijna ook tweede etappe

  • Van der Poel komt dichtbij, maar moet zege in tijdrit aan Yates laten
  • Van der Poel: 'Deed iets minder pijn dan gisteren, heb ervan genoten'

Mathieu van der Poel heeft zijn leidende positie in de Giro d'Italia met succes verdedigd. In de tweede etappe - een tijdrit van 9,2 kilometer in het centrum van de Hongaarse hoofdstad Boedapest - eindigde hij knap als tweede, op drie seconden van de Britse winnaar Simon Yates.

Van der Poel, die de roze trui vrijdag had veroverd door de openingsetappe op zijn naam te schrijven, mocht veertien seconden verliezen op Yates om de leiding te behouden en slaagde daar met verve in.

Dumoulin derde in klassement

Van der Poel heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van elf seconden op Yates. Tom Dumoulin, die de derde tijd reed, staat derde, voor Matteo Sobrero en Wilco Kelderman.

Dumoulin is in de Giro de enige echte tijdrittopper en hij maakte zijn reputatie waar door de snelste tijd neer te zetten. De winnaar van 2017 was amper binnen of Yates had hem al van de troon gestoten. Dumoulin werd uiteindelijk derde, op vijf seconden van Yates.

Er was nog meer Nederlands succes. Kelderman werd zevende en Thymen Arensman tiende, waardoor er liefst vier landgenoten in de toptien eindigden.

Bekijk hieronder de reacties van Tom Dumoulin, Simon Yates, Thymen Arensman en Jos van Emden.

  • Dumoulin grijpt naast roze en is teleurgesteld: 'Rammen van bocht naar bocht'
  • Simon Yates verrast zichzelf: 'Pas mijn tweede tijdritzege, wel de mooiste'
  • Arensman niet helemaal tevreden na knappe tijdrit: 'Dit is een veldrijdersparcours'
  • Van Emden: 'Ik zie maar een favoriet voor tijdrit: Mathieu van der Poel'

João Almeida en Richard Carapaz slaagden er niet in een toptienplek te veroveren. De Portugees en Ecuadoriaan worden gezien als Yates' grootste concurrenten voor de eindzege, maar verloren respectievelijk 19 en 28 seconden.

Opvallend was het goede optreden van anti-tijdrijders Romain Bardet en Mikel Landa. Zij hielden de schade (24 en 33 seconden) knap beperkt. Hugh Carthy, Miguel Ángel López en Giulio Ciccone hadden een mindere dag en verloren wat meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl