AP
NOS Nieuws

S10 strijdt vanavond om finaleplek in Eurovisie Songfestival, '1 procent winkans'

S10 kan vanavond direct aan de bak bij de officiële opening van het Eurovisie Songfestival in Turijn. In de eerste halve finale moet de Nederlandse zangeres zeven acts voor laten gaan voordat ze het podium op mag met haar vertolking van De Diepte .

In deze halve finale (donderdagavond is de tweede) komt ook topfavoriet Oekraïne in actie met het nummer Stefania. Het lied is in Oekraïne uitgegroeid tot een hymne van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie. De verwachting is dat veel landen en tv-stemmers het land punten geven om hun steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland kenbaar te maken.

Rusland werd door de organisatie uitgesloten van deelname aan het Songfestival. Meerdere deelnemende landen hadden hiertoe opgeroepen.

Nederland heeft winkans van 1 procent

Vandaag zijn ook Griekenland en Noorwegen aan de beurt, twee andere landen die volgens de wedkantoren grote kans maken om in de top-10 te eindigen. Ook S10 wordt ingeschat op een plek in de finale, aanstaande zaterdag. Bookmakers zetten haar nummer op de negende plaats, met een kans van 1 procent om als winnaar uit de bus te komen. Ter vergelijking: Oekraïne krijgt een winkans van 49 procent en de nummer twee, Italië, 11 procent.

Na de optredens kunnen tv-kijkers stemmen op hun favoriete land. De vakjury's hebben maandagavond tijdens de generale repetitie hun punten al uitgedeeld. Beide tellen voor 50 procent mee. Tien van de zeventien landen gaan uiteindelijk door naar de finale.

Bekijk hieronder de beelden van een repetitie van S10:

Eerste beelden van optreden S10 op Songfestival in Turijn

Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in de Pala Olimpico, die in 2005 gebouwd werd voor de ijshockeywedstrijden van de Olympische Winterspelen van 2006.

In totaal kunnen er ruim 15.000 mensen in. Tijdens het Songfestival wordt dat aantal niet gehaald, omdat het podium en de zogeheten green room, de ruimte waar de artiesten na hun optreden worden opgevangen, veel plek innemen.

Overigens heet de zaal nu de Pala Alpitour, de naam van de Italiaanse sponsor. Maar die naam mag tijdens het Songfestival niet worden gebruikt.

Het Eurovisie Songfestival wordt gepresenteerd door de bekende Italiaanse zangeres Laura Pausini. Ze verkocht wereldwijd meer dan 70 miljoen albums en won een Grammy en een Golden Globe. Ook heeft Pausini ervaring met het werken voor televisie. Ze was in 2014 een coach in de Mexicaanse versie van The Voice en het jaar daarop vervulde ze die rol in Spanje.

Pausini wordt bijgestaan door de Brits-Libanese zanger Mika. Hij is vooral bekend van nummers als Grace Kelly en Relax, maar werkte ook als jurylid en coach in zowel de Franse versie van The Voice als de Italiaanse versie van X Factor. Mika had ook een eigen televisieserie in Italië, Stasera Casa Mika, die in 2017 een internationale televisieprijs won.

Het presentatietrio wordt gecompleteerd door de Italiaan Alessandro Cattelan, die vooral in eigen land bekendheid geniet. Zo was hij van van 2011 tot 2020 de presentator van de Italiaanse versie van The X Factor.

De eerste halve finale vandaag wordt om 21.00 uur uitgezonden op NPO 1. Een half uur daarvoor begint de voorbeschouwing. Voor de tweede halve finale op donderdag en de finale op zaterdag gelden dezelfde uitzendtijden en zender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl