NOS NieuwsAangepast

Poetin legt schuld voor oorlog in Oekraïne andermaal bij het Westen

De Russische president Poetin heeft het Westen opnieuw de schuld gegeven voor de oorlog in Oekraïne. Het ingrijpen van Rusland was onvermijdelijk gezien de dreiging van westerse landen aan de grenzen van Rusland, stelde hij in een speech op het Rode Plein in Moskou, waar de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland werd gevierd.

"De NAVO heeft duidelijk de landen om ons heen gemilitariseerd", zei Poetin. "Dat vormde een dreiging voor ons land. Een clash met het neonazisme was onvermijdelijk. Het gevaar werd elke dag groter." De inval was volgens hem preventief, om de veiligheid van Rusland te waarborgen.

De toespraak van Poetin en beelden van de militaire parade:

Volgens Poetin hebben de Russen in december geprobeerd om een overeenkomst te sluiten, maar kregen ze geen gehoor bij de NAVO. Rusland wilde dat het westerse bondgenootschap vrijwel al zijn troepen en wapens zou terugtrekken uit Oost-Europa en afstand zou nemen van Oekraïne.

Poetin claimde dat het Westen plannen had om Rusland binnen te vallen. Hij noemde daarbij het Oekraïense schiereiland de Krim, dat Rusland in 2014 heeft geannexeerd, maar leverde geen bewijs voor zijn beschuldiging.

De Russische president sprak de militairen die op dit moment vechten in Oekraïne rechtstreeks toe. "Tegen de helden van vandaag zeg ik: jullie vechten voor het vaderland om de lessen van WO II niet te vergeten." Poetin zei dat de militairen strijden voor de waarden waarvoor hun voorouders hebben gevochten. "Zij zullen altijd ons voorbeeld zijn."

Hij vroeg om een minuut stilte voor de Russische militairen die in Oekraïne zijn gesneuveld en zegde hun families en die van de gewonde militairen steun toe.

Opvallend was verder dat de traditionele vliegshow niet doorging. Volgens Kremlin-woordvoerder Peskov had dat te maken met de weersomstandigheden, maar hij gaf daarover geen details. Het was de bedoeling dat tientallen militaire toestellen in formatie over het Rode Plein zouden vliegen.

Op beelden van de repetitie van afgelopen zaterdag is onder meer te zien dat acht straaljagers samen een Z vormen. Die letter is het symbool van de Russische strijdkrachten in Oekraïne geworden.

Russische straaljager bij de repetitie afgelopen zaterdag

Ook in Oekraïne is vandaag stilgestaan bij de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. President Zelensky schreef dat er binnenkort twee dagen zullen zijn waarop Oekraïne de Dag van de Overwinning viert. "De weg ernaartoe is moeilijk, maar het lijdt geen twijfel dat we zullen zegevieren."

Hij stelde dat de huidige oorlog niet wordt gevochten tussen twee legers, maar tussen twee wereldopvattingen: "barbaren en vrije mensen die hun eigen pad kiezen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl