President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Rusland: alleen ontspanning als NAVO-troepen uit Oost-Europa weg zijn

Rusland wil dat de NAVO vrijwel al zijn troepen en wapens terugtrekt uit Oost-Europa en afstand neemt van Oekraïne. Het Kremlin dringt aan op direct overleg met de Verenigde Staten over de onderlinge relatie en de beperking van de NAVO-activiteiten in de regio.

De afgelopen tijd is de spanning tussen Rusland en het Westen hoog opgelopen. Gevreesd wordt voor een Russische militaire actie in Oekraïne. De Russen ontkennen dat, maar stellen als voorwaarde voor ontspanning in de regio dat de NAVO garandeert dat Oekraïne en andere landen die vroeger bij de Sovjet-Unie hoorden, zoals Georgië, nooit kunnen toetreden tot het bondgenootschap.

Geen troepen naar Oost-Europa

De Russen hebben een pakket van eisen opgesteld waarin onder meer staat dat de NAVO geen troepen stuurt naar gebieden waar ze in 1997, voor de start van de uitbreiding van de NAVO, niet aanwezig waren. Dat zou betekenen dat de NAVO vrijwel alle militaire activiteiten in Oost-Europa zou moeten staken, want pas in 1999 traden Polen, Hongarije en Tsjechië toe tot het bondgenootschap. Daarna volgden de andere Oost-Europese lidstaten.

Bovendien wil het Kremlin dat Amerikaanse en Russische oorlogsschepen en -vliegtuigen verbannen worden uit gebieden "waar ze de andere partij onder vuur kunnen nemen".

Rusland wil ook dat alle Amerikaanse kernwapens die buiten de VS zijn gestationeerd, worden weggehaald.

Het is onwaarschijnlijk dat de Russische eisen ook maar een schijn van kans maken. Diplomaten wijzen erop dat landen zelf gaan over aansluiting bij de NAVO. "Rusland is geen NAVO-lid en heeft er ook niets over te zeggen", zegt de Poolse minister van Buitenlandse Zaken.

Gesprekken met de VS

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Rjabkov stelt dat Rusland en het Westen een nieuwe start met elkaar nodig hebben.

"De lijn van de NAVO en de VS van de afgelopen jaren is absoluut onaanvaardbaar en uiterst gevaarlijk", zei hij. "Washington en zijn NAVO-bondgenoten moeten onmiddellijk stoppen met regelmatige vijandige acties tegen ons land, waaronder ongeplande oefeningen, en stoppen met de militaire uitbreiding van Oekraïne." Volgens hem kan Rusland elk moment beginnen met gesprekken.

De Verenigde Staten zeggen ook te willen praten. "Maar de Russen weten dat er in deze documenten dingen staan die voor ons onacceptabel zijn", zegt een functionaris tegen persbureau Reuters. Komende week zou de VS reageren op de voorstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl