1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Voor eerst sinds september 2020 minder dan 50 coronapatiënten op IC

Voor het eerst sinds 17 september 2020 liggen er minder dan 50 coronapatiënten op de intensive care. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er zijn op dit moment 49 covidpatiënten opgenomen op de IC.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met 80 naar 642 patiënten. De laatste keer dat minder dan 700 patiënten met corona op de verpleegafdelingen lagen was eind oktober vorig jaar.

Afgelopen week testten dagelijks gemiddeld 1500 mensen bij de GGD positief op corona. Maar omdat niet meer dringend wordt geadviseerd om bij een besmetting naar de GGD te gaan voor een bevestigingstest, is dat aantal verre van nauwkeurig.

Groepsimmuniteit

Uit de metingen van het rioolwater blijkt dat het aantal virusdeeltjes in het riool sinds de eerste week van april gestaag afneemt. Dat minder mensen besmet raken, lijkt het gevolg te zijn van groepsimmuniteit: verreweg de meeste mensen zijn ofwel geïnfecteerd geweest, ofwel gevaccineerd of allebei.

De besmettingen tijdens de coronapandemie:

NOS
Coronabesmettingen

Vanaf februari werden de coronamaatregelen stap voor stap losgelaten. Zo werd eind februari de verplichte afstand van 1,5 meter afgeschaft en kwam het coronatoegangsbewijs te vervallen.

In de maand daarop, op 15 maart, werden verdere versoepelingen doorgevoerd. Mondkapjes waren vanaf die datum niet meer nodig, behalve op het vliegveld. In april kwam daar het advies bij om een zelftest te gebruiken bij klachten. Het testen bij de GGD was niet meer nodig.

Het ministerie van Volksgezondheid houdt er wel rekening mee dat het coronavirus eind najaar weer een opleving in het aantal besmettingen kan veroorzaken.

Bij een nieuwe virusuitbraak wil het kabinet geen lockdown meer invoeren, zo werd begin vorige maand duidelijk. Sectoren zoals de horeca, culturele instellingen en bedrijven moeten zelf plannen maken tegen een te snelle verspreiding van het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl