Een akkerbouwer bekijkt jonge maisplantjes in de droge grond
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor duurder voedsel vanwege voorjaarsdroogte

Boerenbelangenvereniging ZLTO luidt de noodklok vanwege het droge voorjaar. Omdat er geen regen valt dreigen oogsten te mislukken, wat kan leiden tot prijsstijgingen.

ZLTO vertegenwoordigt 12.000 boeren en tuinders in Gelderland-Zuid, Noord-Brabant en Zeeland. Volgens bestuurslid Janus Scheepers ontkiemen de zaden niet omdat ze droog in de grond liggen. "We kunnen de gepote en gezaaide planten niet boven krijgen of in leven houden, zo vroeg in het jaar al", zegt hij.

Als de oogsten deels mislukken, is de vraag of er straks nog genoeg betaalbaar voedsel is, zegt Schepers. "Voor onze mensen maar natuurlijk ook voor onze dieren. Want we maken ook producten voor de dierlijke consumptie."

Boeren hopen op regen:

'Als we hier meer regen hadden gehad, waren de planten veel beter gegroeid'

Door de oorlog in Oekraïne komt er nog weinig graan uit dat land en uit Rusland, terwijl daar normaal gesproken ongeveer een derde van wereldproductie vandaan komt. Daarom is er volgens Scheepers veel graan gezaaid, maar vanwege de droogte ontkiemen de zaden niet. Dat baart hem zorgen: "Als die nu niet aan het groeien gaan dan hebben wij veel minder graan in Nederland. En in heel Europa, want de droogte is vrij uitgestrekt."

Komende weken geen regen verwacht

Gisteren heeft het waterschap Brabantse Delta besloten dat in delen van Brabant niet meer beregend mag worden met water uit de sloot, beken of kanalen. Het waterschap heeft door de droogte zogenoemde onttrekkingsverboden ingesteld.

Het gemiddelde neerslagtekort is nu zo'n 60 millimeter, blijkt uit de neerslagmonitor van het KNMI. Daarmee is dit jaar, tot nu toe, een van de droogste sinds het begin van de metingen in 1906. De komende twee weken wordt er geen regen verwacht, waardoor het neerslagtekort kan oplopen tot 90 millimeter.

Het neerslagtekort dit jaar tot nu toe:

Neerslagtekort

In februari viel er veel regen in Nederland, maar de maand maart was extreem droog en ook in april bleef noemenswaardige neerslag uit. De lage waterstand die daardoor ontstond kan behalve tot voedseltekorten, ook leiden tot schade aan oevers en kaden. Daarnaast kunnen dieren en planten in het water doodgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl