Drukte op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Schiphol verwacht minder reizigers, 'maar het blijft druk'

Schiphol verwacht dat het vandaag iets minder druk wordt dan gisteren, maar houdt opnieuw rekening met grote drukte.

De luchthaven vroeg luchtvaartmaatschappijen afgelopen weekend het aantal reizigers te beperken, door het omboeken van vluchten en het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens. Dit verzoek geldt vandaag niet meer, bevestigt een woordvoerder.

In totaal vertrokken gisteren ongeveer 70.000 passagiers vanaf de luchthaven, zo'n 10.000 meer dan zaterdag. Hoewel er vandaag naar verwachting minder reizigers zijn, blijft het volgens de woordvoerder een drukke dag.

Sommige passagiers moesten gisteren buiten wachten met hun bagage. In de loop van de avond werd het rustiger. De woordvoerder zegt dat er nog steeds wachtrijen zijn, maar die lopen wel door.

Gistermorgen stonden er al lange rijen op de luchthaven:

Lange rijen op Schiphol: 'Zeker twee uur eerder van huis gegaan'

Deze meivakantie verwacht Schiphol zo'n 17 procent minder reizigers op de luchthaven dan tijdens de laatste meivakantie voor de coronapandemie. Toch is er sprake van grote drukte, onder meer als gevolg van personeelstekorten. Vooral bij de bagage-afhandelaars en het vliegpersoneel van de maatschappijen zijn veel vacatures niet ingevuld.

Ook waarschuwt de luchthaven voor 'piekmomenten' waarop het even druk is als in de meivakanties voor de coronapandemie. In totaal verwacht de luchthaven gemiddeld zo'n 174.000 vertrekkende, aankomende en overstappende passagiers per dag te verwerken tijdens deze meivakantie. Vooral rond 14.00 uur voorziet de luchthaven dagelijks piekdrukte. Met lange rijen tot gevolg en mogelijke vertragingen.

Schiphol benadrukt dat passagiers het beste bij hun luchtvaartmaatschappij kunnen informeren hoe laat ze op de luchthaven moeten zijn. Normaal is het advies om voor Europese vluchten twee uur voor vertrek aanwezig te zijn en bij intercontinentale vluchten drie uur. Omdat maatschappijen zelf beslissen hoe laat de incheckbalies opengaan, kan het per vlucht verschillen wat de handigste tijd is om naar de luchthaven te komen.

Zaterdag moesten sommige passagiers twee uur wachten voor zij door de security konden.

Ook elders druk

Ook sommige andere Europese vliegvelden hebben te maken met drukte. Zo stonden de afgelopen weken lange rijen op luchthaven Heathrow in Londen, met name bij de paspoortcontroles van aankomende passagiers.

Luchthavenpersoneel deelde flesjes drinken uit, zoals de brandweer gisteren op Schiphol deed:

Volgens persbureau Reuters hebben ook andere Britse luchthavens de afgelopen weken te maken gehad met "chaotische taferelen". Ze hebben moeite met het werven van personeel, terwijl het aantal reizigers alleen maar toeneemt na het wegvallen van veel coronamaatregelen.

In Londen dreigde bagagepersoneel begin april het werk neer te leggen om betere arbeidsvoorwaarden en salarissen te eisen, maar de staking ging niet door nadat er een nieuw loonvoorstel was gepresenteerd.

Duizenden vacatures

Heathrow-topman John Holland-Kaye zei vorige week tegen Reuters dat de luchthaven van plan is 1000 nieuwe beveiligingsmedewerkers te werven. Bij luchtvaartmaatschappijen, winkels op het vliegveld en in de 'grondafhandeling' zouden nog eens 12.000 vacatures zijn. Medewerkers in de grondafhandeling zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het laden en lossen van bagage en het bijtanken van vliegtuigen.

In België zoekt Brussels Airport momenteel 1200 nieuwe werknemers, meldde VRT Nieuws vrijdag. Tegen de Vlaamse nieuwssite HLN zegt topman Arnaud Feist dat de luchthaven kampt met "een ernstig tekort aan arbeidskrachten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl