NOS NieuwsAangepast

Schiphol verwacht opnieuw drukke dag, waarschijnlijk meer vluchten geschrapt

Schiphol verwacht dat het de komende dag nog drukker wordt dan gisteren. De luchthaven werkt daarom aan een aantal maatregelen om de drukte terug te dringen.

Schiphol is met vliegtuigmaatschappijen in overleg over het omboeken van vluchten, bevestigt een woordvoerder. De luchthaven streeft ernaar het aantal passagiers vandaag met 5800 passagiers naar beneden te brengen.

Daarnaast hoopt de luchthaven vluchten aan Rotterdam The Hague Airport uit te kunnen besteden. Tot nu toe is dat met twee vluchten gelukt: een van Transavia en een van Corendon. "Alle kleine beetjes helpen", zegt een woordvoerder van Schiphol hierover.

Verder vraagt de luchthaven aan maatschappijen die normaal veel reizigers laten overstappen op Schiphol, die overstappen op andere Europese luchthavens te laten plaatsvinden. Daarover zijn echter nog geen concrete afspraken gemaakt.

Ondanks de aanpassingen verwacht Schiphol dat het opnieuw de hele dag druk is. Het piekmoment ligt naar verwachting tussen 10.00 uur en 16.00 uur. "Reizigers moeten rekening houden met langere wachttijden", aldus de woordvoerder. De luchthaven gaat uit van zo'n 70.000 vertrekkende passagiers.

Rijen van tientallen meters buiten

Operationeel directeur Patricia Vitalis had het eerder over een "ontzettend drukke zaterdag". Door de meivakantie en het grote personeelstekort stonden er lange rijen op de luchthaven. Op de drukste momenten moesten passagiers buiten met hun koffers wachten. Op sociale media waren rijen van tientallen meters te zien.

Sommige passagiers moesten twee uur wachten voor zij door de security konden, zegt Vitalis. "Maar ik kan me goed voorstellen dat het nog langer is geweest."

Met het oog op de vakantieperiode had Schiphol aan vliegmaatschappijen gevraagd om vluchten om te boeken. KLM gaf daar gehoor aan en schrapte dit weekend al zeker 47 vluchten. Dat gaf enigszins verlichting, aldus Vitalis.

Personeelstekorten

De luchthaven voert onder meer personeelstekorten aan als reden voor de extreme drukte. Zowel bij de beveiliging, de bagage-afhandelaars als het vliegpersoneel van de maatschappijen zijn grote tekorten. En die zijn niet zomaar opgelost, zegt operationeel directeur Vitalis.

Reizigers die nog moeten vertrekken, moeten de komende week dan ook rekening houden met drukte. Schiphol verwacht vanwege de meivakantie - die nog een week duurt - nog veel vertrekkende passagiers, met name morgen en maandag.

De brandweer deelde flesjes water uit aan passagiers die buiten stonden te wachten:

Brandweer deelt water uit aan wachtende passagiers op Schiphol

Het is al dagen druk op Schiphol. Vorig weekend ontstonden er chaotische taferelen op de luchthaven, mede door een onaangekondigde staking van bagage-afhandelaars van KLM. Zij zijn ontevreden over de arbeidsomstandigheden en hun salaris. Tientallen vluchten werden uiteindelijk geschrapt, afritten naar de luchthaven werden tijdelijk gesloten en terminals waren overvol.

Zomervakantie

Voor de zomervakantie is de prognose iets beter, zegt Vitalis. "In de zomervakantie is er meer spreiding, terwijl iedereen in de meivakantie op hetzelfde moment vertrekt." Maar ook voor die periode geldt dat reizigers rekening moeten houden met lange rijen. "Mocht je nog kunnen omboeken, dan adviseren wij dat te doen", zegt Vitalis. "Kom doordeweeks en reis niet van vrijdag tot en met maandag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl