ANP
NOS NieuwsAangepast

KLM annuleert tientallen vluchten vanwege drukte

KLM annuleert zaterdag en zondag 47 vluchten vanwege de drukte op Schiphol. Vandaag werden er al 28 vluchten geannuleerd. Meer annuleringen kunnen niet worden uitgesloten, zegt de luchtvaartmaatschappij.

Een woordvoerder van KLM zei eerder dat de vluchten preventief uit het rooster worden gehaald om de werkdruk te verlichten.

Gisteren riep Schiphol luchtvaartmaatschappijen op om vluchten te schrappen vanwege de verwachte drukte. Op dit moment overlegt Schiphol, dat te kampen heeft met grote personeelstekorten, met vliegmaatschappijen om te kijken "hoe de druk op de luchthaven verminderd kan worden". Daarbij wordt gedacht aan het verplaatsen van vluchten naar een ander moment om de drukte te spreiden. Volgens Schiphol zijn er daardoor zaterdag zeker 3500 reizigers minder.

Reisorganisatie Corendon gaat twee vakantievluchten die morgen en overmorgen op de planning staan verplaatsen van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. Passagiers worden nu geïnformeerd. "Die reageren over het algemeen zeer opgelucht omdat ze erg opzagen tegen de vermoedelijke chaos op Schiphol", zegt Corendon.

Minder controlepunten

Behalve Corendon heeft ook KLM een verzoek ingediend om vluchten om te leiden via Rotterdam The Hague Airport. "We verwachten ook dat er nog meer verzoeken zullen komen", laat een woordvoerder van het vliegveld in Rotterdam weten aan de NOS.

De luchthaven laat weten ook problemen te hebben met personele bezetting. Gevolg is dat mogelijk minder controlepunten zullen worden gebruikt. Die optie wordt nu bekeken.

Luchthaven Groningen Airport Eelde zegt dat het de komende tijd twee extra vluchten per uur kan overnemen. Directeur Meiltje de Groot zegt dat de luchthaven genoeg bagage- en beveiligingspersoneel heeft om extra vluchten uit te voeren, maar er zijn nog geen aanvragen binnengekomen.

Niet akkoord

Gisteren werd bekend dat niet alle maatschappijen willen voldoen aan het verzoek van Schiphol om vluchten te annuleren. Onder meer Transavia gaat niet akkoord met het verzoek van Schiphol. "We hebben de laatste tijd al vluchten geannuleerd en onze planning aangepast. Wat er nu op de planning staat, gaan we vliegen."

Ook reisorganisatie TUI is niet van plan om vluchten te annuleren. "We kunnen een gezin dat twee jaar heeft uitgekeken naar de meivakantie niet een dag voor vertrek vertellen dat ze niet kunnen gaan omdat het te druk is op Schiphol", zegt TUI. De reisorganisatie zegt wel mee te willen denken aan mogelijke oplossingen, maar annuleren is geen optie.

'Al twee jaar ellende gehad'

De vereniging van reisondernemingen ANVR is niet te spreken over het verzoek van Schiphol. De ANVR zegt dat reisorganisaties dan ook niet van plan zijn om vluchten te schrappen.

ANVR-directeur Frank Oostdam zei in het NOS Radio 1 Journaal dat vliegmaatschappijen de afgelopen twee jaar al een "bak ellende" over zich heen hebben gehad, omdat ze vanwege corona niet konden vliegen. "En nu kunnen we reizen, maar kunnen we niet bij de vliegtuigen komen. Dat levert frustratie op."

Oostdam noemt het zuur voor de vakantiegangers die lang in de rij moeten staan en misschien niet op reis kunnen. Volgens een woordvoerder van Schiphol is de luchthaven vanochtend goed opgestart. Wel is te merken dat het drukker is vanwege de meivakantie. Passagiers moeten daarom ook vandaag rekening houden met lange rijen.

Ook gaf hij tips:

Vlieg je vanaf Schiphol? ANVR geeft tips over de drukte

FNV: kans op staking klein

Afgelopen weekend was het zeer druk op Schiphol, mede door een onaangekondigde staking van bagage-afhandelaars van KLM. Tientallen vluchten moesten daarop worden geschrapt omdat vracht en bagage niet aan boord van vliegtuigen werden geladen. Er ontstonden lange rijen waarbij passagiers uren moesten wachten.

FNV laat weten dat de kans op een nieuwe staking door KLM-medewerkers op Schiphol dit weekend heel klein is. FNV-bestuurder David van de Geer zegt tegen het ANP dat het signaal van de medewerkers is binnengekomen bij de luchtvaartmaatschappij. De komende tijd zal FNV ook aanschuiven voor verschillende cao-onderhandelingen bij KLM.

De marechaussee zit naar eigen zeggen goed in de bezetting komend weekend op Schiphol. "Het wordt druk qua passagiersaantallen, maar qua bezetting zitten wij goed", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Afgelopen zaterdag was er ook al een enorme drukte:

Staking KLM-bagagepersoneel op Schiphol: 'Wat een ellende'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl