Johan Derksen zit hier rechts aan tafel
NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt uitspraken Derksen, sponsoren en mediabedrijven nemen afstand

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp zullen vanavond live in de uitzending hun excuses aanbieden voor uitspraken die dinsdagavond zijn gedaan in de talkshow Vandaag Inside, laat producent Talpa weten. Het OM stelt een onderzoek in naar de uitspraken, maakte het vandaag bekend. Daarnaast zetten verschillende partners samenwerkingen met Vandaag Inside en Johan Derksen stop.

Derksen vertelde in de uitzending dat hij in de jaren 70 een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Gisteravond zwakte hij die uitspraak af door te beweren dat hij de kaars alleen tussen haar benen had gezet.

"Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen. Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest", aldus Talpa.

Klinisch psycholoog Iva Bicanic legt in deze video uit waarom confronterende gesprekken op tv over seksueel misbruik, zoals het verhaal van Johan Derksen, zo schadelijk is voor slachtoffers:

Misbruik op tv schadelijk voor slachtoffers: 'Je zapt, maar er is geen ontkomen aan'

Het mediabedrijf neemt "ferm afstand" van het verhaal van Johan Derksen en van de manier waarop "dit precaire onderwerp" in de talkshow is behandeld. In een gesprek met het hele team vandaag hebben Derksen, Genee en Van der Gijp toegegeven dat ze het verkeerd hebben aangepakt, aldus Talpa.

Talpa zegt verder dat het direct stoppen van Vandaag Inside nu niet bijdraagt aan een oplossing. "In afwachting van het verloop van deze belangrijke discussie zullen wij ons beraden op eventuele verdere stappen."

Samenwerking stopgezet

Intussen zetten verschillende sponsoren de samenwerking met het programma stop. Toto, een van de belangrijkste sponsoren, zegt in een verklaring dat "de grens is bereikt": "Toto neemt nadrukkelijk afstand van de verklaringen van Derksen, die voor slachtoffers van seksueel geweld uiterst kwetsend en neerbuigend zijn en waarin op geen enkele manier blijk wordt gegeven van empathie en mededogen." Toto koopt ook geen zendtijd meer in de reclameblokken rondom Vandaag Inside.

Ook Stella Fietsen trekt zich per direct terug als sponsor van het tv-programma. De verkoper van e-bikes zegt dat het bedrijf zich "distantieert van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen".

Verschillende regionale omroepen zeggen de samenwerking met Johan Derksen op. Derksen presenteert het radioprogramma Muziek voor volwassenen, dat bij een aantal regionale omroepen te horen is. NH Nieuws, Omroep West en Rijnmond hebben de samenwerking beëindigd, RTV Drenthe heeft nog geen besluit genomen.

OM doet onderzoek

Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt naar de uitspraken. "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag", meldt het OM.

Het OM heeft een opsporingsonderzoek ingesteld. Dat onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in het programma gesproken werd. Of een zaak verjaard is, hangt volgens het OM af "van de aard en de context" van een strafbaar feit. Het OM roept betrokkenen op om hun verhaal te doen.

Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz zegt dat seksueel geweld niet iets is om lollig over te doen. "Zeker niet als rolmodel op tv", schrijft ze op Twitter. Ze hoopt dat betrokkenen zich durven te melden bij het OM. "Want dit is niet normaal en dus moeten we met zijn allen zorgen dat dit stopt."

De wijze waarop er in het programma werd gesproken over het wangedrag is volgens het OM bijzonder kwetsend. "Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Derksen zei gisteravond dat hij het niet nodig vindt om nog eens excuses aan te bieden voor zijn onthulling over seksueel wangedrag. "Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voor ik het verhaal vertelde", zei hij.

Hier zie je Derksens reactie in de tv-uitzending van gisteravond:

Derksen komt terug op uitspraken in Vandaag Inside: 'Geen sprake van penetratie'

Het is niet de eerste keer dat adverteerders zich terugtrekken uit een programma met Derksen. Nadat hij in 2020 had gezegd dat het wel meeviel met racisme in Nederland, en activist Akwasi 'voor de grap' vergeleek met Zwarte Piet, haakte een aantal bedrijven af voor Veronica Inside.

Naar aanleiding van de uitlatingen deze week heeft vaste tafelgast Roos Schlikker laten weten dat ze de medewerking met Vandaag Inside heeft opgezegd. Ook experts hebben forse kritiek op de manier waarop het verhaal van Derksen aan tafel werd weggelachen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl