NOS NieuwsAangepast

Derksen zwakt misbruikverhaal af: 'Geen sprake van penetratie'

In de talkshow Vandaag Inside is Johan Derksen teruggekomen van zijn uitspraken van een dag eerder, waarin hij impliceerde dat hij een bewusteloze vrouw gepenetreerd had met een kaars.

Derksen zei nu dat hij de vrouw niet met een kaars gepenetreerd heeft. Derksen: "Het was zo'n hele grote duizendurenkaars. Die hebben we gepakt en die juffrouw lag op de bank en die hebben we zo tussen haar benen gedaan. Dus toen we weggingen, stond die kaars loodrecht de lucht in."

Dit is het fragment waarin Derksen terugkomt van zijn uitspraken:

Derksen komt terug van uitspraken in Vandaag Inside: 'Geen sprake van penetratie'

Dinsdag zei Derksen nog dat hij de kaars "erin gestopt" had. Daarbij maakte hij een handgebaar, waarmee hij voordeed hoe hij een voorwerp ergens in schoof. Zijn verhaal werd met gelach ontvangen door de andere tafelgasten.

Geen excuses

Derksen weigerde nu excuses te maken. Daar ziet hij naar eigen zeggen geen aanleiding voor. "Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voor ik het verhaal vertelde", zei hij.

"Die mevrouw is wakker geworden met een duizendurenkaars tussen haar benen. En die heeft waarschijnlijk gedacht: hoe komt dat ding daar?" Op de vraag van presentator Wilfred Genee of hij de vrouw daarna ooit nog heeft gesproken, zei Derksen: "Ik weet niet eens hoe ze heet."

De uitlatingen van Derksen in de uitzending van dinsdagavond hebben geleid tot beroering. Zo maakte vaste tafelgast Roos Schlikker bekend dat ze de medewerking met het programma heeft opgezegd.

'Teleurstellende reactie'

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, vindt dat de uitspraken van Derksen kwetsend en denigrerend zijn voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. In NOS Met het Oog op Morgen sprak ze van "ontluisterende televisie".

Dat Derksen zijn verhaal inmiddels heeft afgezwakt, maakt weinig indruk op Hamer. Ook in zijn reactie van de afgelopen avond ontbrak het inzicht "hoe kwetsend het is om op deze manier te spreken over seksueel geweld en over vrouwen", aldus Hamer. "Het leek vooral over zichzelf te gaan en niet over het grotere probleem dat hierachter ligt."

Derksens reactie leidde ook tot teleurstelling bij Janke Dekker, voorzitter van het meldpunt voor ongewenst gedrag Mores. Ze vindt het "een knap geregisseerde maar niet heel geloofwaardige poging tot schadebeperking".

"Eerst had Derksen het zelf over verkrachting, wat hij vanavond omschreef was dat zeker niet", aldus Dekker. "Wat deze uitzending vooral duidelijk maakte is de cultuur die we moeten veranderen in Nederland en waar we tegen moeten vechten."

Zo deed Derksen gisteren zijn verhaal:

Johan Derksen vertelt over penetratie bewusteloze vrouw: 'Een jeugdzonde'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl