Johan Derksen in het decor van Vandaag Inside
NOS NieuwsAangepast

Derksen misbruikte in z'n jonge jaren bewusteloze vrouw, Talpa wil gesprek

Johan Derksen heeft in zijn talkshow Vandaag Inside gezegd dat hij een bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd. In de aflevering van gisteravond werd gediscussieerd over presentator Johnny de Mol, die beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Naar aanleiding daarvan vertelde Derksen een verhaal over wat hij "een jeugdzonde" noemt.

"Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot. Het is een heel smerig verhaal, maar dat soort dingen gebeurde. Ik was met de keeper van Veendam en twee juffrouwen op stap. We gingen mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Ik weet nog wel en ik ben er niet trots op... Die juffrouw lag bewusteloos op de bank en er stond zo'n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan."

Talpa Network, eigenaar van zender SBS6 waar Vandaag Inside op wordt uitgezonden, zegt "enorm geschrokken" te zijn van de bekentenis van Derksen. "Dit is een ernstige zaak. We gaan op de kortst mogelijke termijn in gesprek met Johan", zegt een woordvoerder.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending:

Johan Derksen vertelt over penetratie bewusteloze vrouw: 'Een jeugdzonde'

In een reactie tegen de NOS zegt Johan Derksen nog geen afspraak te hebben met Talpa voor een gesprek. Ook zegt hij dat zich niet druk maakt over de commotie die is ontstaan: "Ik zie het allemaal wel. Ik ben er niet trots op. Maar ik zei het in een bepaalde context, om duidelijk te maken hoe er tegenwoordig op dit soort dingen wordt gereageerd. Dat heb ik blijkbaar goed ingeschat." Een verdere reactie zegt Derksen te bewaren voor de uitzending van Vandaag Inside van vanavond.

In de uitzending van gisteren vraagt presentator Wilfred Genee of hij het gevoel had dat het met wederzijdse instemming was gebeurd. "Technisch gezien zal een officier van justitie dat als verkrachting kunnen uitleggen", reageert Derksen. "We hebben allemaal onze jeugdzonden, hè. Ik denk dat iedereen avonturen beleefd heeft waar je later van zegt: 'Nou, dat was niet zo netjes.'"

Het verhaal kan op gelach rekenen in de studio, onder meer van tafelgast Steven Brunswijk en collega-tafelheer René van der Gijp. "Ze heeft nog geluk gehad", zegt Van der Gijp. "Voor hetzelfde geld staat er een honkbalknuppel, dan is ze verder van huis." Ook vroeg hij of Derksen de kaars nog had aangestoken.

Brunswijk lachte ook mee en vroeg: "Hoe groot was die kaars?" In een reactie tegen de NOS zegt hij dat hij het moment "als komiek beleefd" heeft: "Want als cabaretier zijnde vertel ik vaak schokkende verhalen die niet echt gebeurd zijn. Vandaar dat ik als cabaretier ervan uitga dat de geschetste situatie 'nooit' heeft plaatsgevonden. Ik ging en ga er nog steeds van uit dat dhr. Derksen dit niet echt heeft gedaan. Mocht dat wel het geval zijn dan is dat natuurlijk een zeer kwalijke zaak."

Derksen vaker in opspraak

Derksen zegt dat het er vroeger anders aan toe ging. "Ik ben opgegroeid in de jaren 60 en 70. Toen waren we met zijn allen veel ruimdenkender en was er heel veel toegestaan. Ze lachten je uit als je aangifte deed. Dan zei de politie: 'Ga maar lekker buitenspelen.'"

Genee noemt het "een apart verhaal". "Als er meisjes slachtoffer zijn, dan is dat wel kwalijk", zegt de presentator. "Dat is heel kwalijk natuurlijk", vult Derksen aan. "Ik kan me niet voorstellen dat je met een juffrouw gaat liggen neuken als ze dat niet wil."

Het verhaal kan op afkeurende reacties rekenen op sociale media:

Het is niet de eerste keer dat Johan Derksen of de andere leden van het VI-team in opspraak komen. Van der Gijp werd in 2017 ervan beschuldigd homofobe uitspraken te hebben gedaan. In 2018 zette hij een pruik op en deed hij alsof hij een transgender vrouw was.

In 2020 werd er gepraat over anti-racismedemonstraties in Nederland. Toen er later in het programma een foto van een demonstrant verkleed als Zwarte Piet werd getoond, zei Derksen: "Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?" Rapper Akwasi is een bekende anti-racisme-activist.

Naar aanleiding daarvan besloten de spelers van het Nederlands elftal zich niet meer te laten interviewen door het programma. Ook trokken adverteerders zich terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl