Koen Verweij en Jutta Leerdam ANP

Nog geen dag na het vertrek van schaatsster Jutta Leerdam naar Jumbo-Visma maakt haar oude ploeg bekend dat deze ophoudt te bestaan. Team Worldstream, twee jaar geleden opgezet door Leerdam en haar partner Koen Verweij, ziet geen toekomst zonder de 23-jarige kopvrouw.

"Wij willen altijd het maximale uit onszelf halen. We doen het niet voor minder. Daarom hebben we op dit moment bewust de keuze gemaakt om de komende jaren niet door te gaan", zegt Verweij in een verklaring van de ploeg.

Eigen ploeg opgezet

In het voorjaar van 2020 vertrokken Leerdam, die kort daarvoor wereldkampioene op de 1.000 meter was geworden, en Verweij bij Team Reggeborgh. In plaats van zich aan te sluiten bij een van de andere commerciële teams, richtten ze een eigen formatie op, getraind door de Oekraïense coach Kosta Poltavets.

Verweij, geplaagd door rugblessures, slaagde er niet meer in aansluiting bij de wereldtop te vinden. Leerdam pakte afgelopen februari olympisch zilver op de 1.000 meter en werd daarna voor het eerst in haar carrière wereldkampioene sprint.

Oktober 2021: teamfoto van de schaatsers van Team Worldstream ANP

Net als Leerdam zal Merel Conijn (zesde op de WK allround) haar carrière voortzetten bij Jumbo-Visma, Lex Dijkstra trekt naar Reggeborgh. Waar de andere schaatsers terechtkomen, onder wie Dione Voskamp, Isabelle van Elst en Verweij zelf, is nog niet duidelijk.

"Dat we niet op het ijs staan, wil niet zeggen dat we er niet zijn", zegt Verweij cryptisch in het persbericht.

STER reclame