Bergsma ruilt Anema in voor Orie: 'We gaan niet met ruzie uit elkaar ofzo'

Het voelt een beetje als de overstap van Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax. Schaatser Jorrit Bergsma (36) ruilt Team Zaanlander in voor Jumbo-Visma. Maar vooral neemt hij na dertien jaar afscheid van trainer Jillert Anema ten faveure van Jac Orie.

"Ik denk dat veel mensen het niet aan zagen komen. Maar ik vind het een mooie nieuwe uitdaging, het geeft me veel energie en nu ik de keuze gemaakt heb, heb ik er ook heel veel zin in", aldus Bergsma.

Nieuwe prikkel

Bergsma en Anema boekten samen - in de schaduw van de grote commerciële schaatsploegen - veel successen. Zo veroverde Bergsma onder Anema in een tijdperk met veelvraat Sven Kramer drie olympische medailles, drie wereldtitels op de 10 kilometer en diverse nationale titels op de marathon.

De keuze om zijn coach te verlaten ging dan ook niet over één nacht ijs. "Dat was niet zo makkelijk. Hij vond het wel jammer", zegt Bergsma over Anema. "Hij baalde er ontzettend van. Het is ook een behoorlijke stap na dertien seizoenen. Dat is niet makkelijk. Maar we zijn niet met ruzie uit elkaar. We hebben mooie succesvolle tijden gehad, en daar ben ik hem dankbaar voor."

Anema is ook gevraagd om een reactie op het vertrek van Bergsma, maar die wil hij vooralsnog niet geven.

Bergsma (links) met Anema op de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 ANP

Bergsma werd eind februari voor het eerst benaderd door Jumbo-Visma. Het was nog stil vanuit zijn eigen ploeg Team Zaanlander, waar ook olympisch kampioen Irene Schouten rijdt, en Bergsma voelde zich gevleid. Maar ook iets anders speelde een rol.

Door zijn leeftijd zit Bergsma in de laatste fase van zijn carrière. "Ik zocht naar een nieuwe prikkel, misschien is het ook goed om ergens anders te kijken. Ik ben misschien 36, maar ik schaats een van mijn beste seizoenen, buiten de Olympische Spelen (hij pakte geen medaille in Peking, red.). Ik ben nog lang niet klaar".

Nieuwe trainingsmethodes

Een andere reden voor de overstap noemt Bergsma de samenwerking met Orie. "Ik ben ook gewoon heel benieuwd naar zijn aanpak. Hij ziet verbeteringen in mijn mogelijkheden. Het is een sprong in het diepe, maar ik heb er ook heel erg veel zin in."

Jorrit Bergsma ANP

Orie heeft andere trainingsmethodes dan Anema. Bergsma weet nog niet precies wat hij aan zal treffen, maar is vooral benieuwd. "Ik heb dertien jaar hetzelfde programma gehad, dezelfde routine. Elke training weet ik precies wat ik moet doen. Dit gaat een hele omslag worden."

Of Bergsma is gehaald om zijn ervaring op de jonge schaatsers van Jumbo-Visma over te brengen, dat weet hij niet. "Het zou kunnen. Ik heb onderhand veel ervaring en misschien is dat goed voor de jonge jongens."

Bergsma krijgt ook bij zijn nieuwe team de ruimte om zijn geliefde marathons te schaatsen.

STER reclame