Bondscoach Jan Coopmans ANP

De schaatsbond KNSB gaat het contract van bondscoach Jan Coopmans, dat halverwege dit jaar afloopt, niet verlengen. Coopmans was sinds 1 januari 2019 bij het langebaanschaatsen verantwoordelijk voor de teamonderdelen: ploegenachtervolging, massastart en teamsprint.

"We hebben de samenwerking breed geëvalueerd, inclusief de doelstelling om bij de Olympische Spelen op de teamonderdelen minimaal drie medailles te halen, liefst gouden", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Op basis van deze evaluatie hebben we besloten het contract van Jan niet te verlengen. We hopen wel dat zijn enorme kennis en ervaring voor de schaatssport behouden zullen blijven."

'Meer goud moeten winnen'

"Dit komt niet onverwacht. We hadden in Peking meer goud moeten winnen. Het is begrijpelijk dat de KNSB niet verlengt", reageert Coopmans, op wiens selectiebeleid veel kritiek was de afgelopen jaren en zeker ook in de aanloop naar de recente Winterspelen in China.

"Ik ben dankbaar, ook omdat ik de laatste jaren van twee grote schaatsiconen van nabij heb mogen meemaken", verwijst de Limburger naar de onlangs gestopte Sven Kramer en Ireen Wüst. "Ik ben nu 'einde contract' en dus een vrij man. Volgende maand word ik 65, maar ik heb nog te veel ambitie om al met pensioen te gaan."

STER reclame