Antoinette de Jong, Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Ireen Wüst op het podium
NOS Schaatsen

Bronzen schaatssters lachen weer na ploegenachtervolging: 'We zijn een team'

Hoewel het Ireen Wüst, Irene Schouten, Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud niet is gelukt om de olympische titel te veroveren, stond de ploeg wel lachend en dollend op het podium in de schaatshal in Peking.

Een wereld van verschil met drie dagen geleden, toen het chagrijn van de Nederlandse ploeg afspatte na de tegenvallende prestatie in de kwartfinales.

"We zijn een team, we hoeven ons echt niet te schamen. Je komt voor goud, het wordt brons. Ik denk dat we toch trots moeten zijn", vond Wüst.

Bekijk de reactie van de Nederlandse ploeg:

Japan en Canada waren in Peking duidelijk beter dan het Oranje-kwartet; in de kwartfinales was Nederland al ruim drie seconden langzamer dan titelverdediger Japan en het dit seizoen nog ongeslagen Canada.

In de halve finale gaven Wüst, De Jong en Schouten bijna een seconde toe op de Canadese ploeg van Nederlander Remmelt Eldering. In de finale ging het goud naar Canada, na een dramatisch val bij Japan in de laatste bocht.

'Niet zo erg als het eruit zag'

De vrouwenploeg kreeg veel kritiek na het eerste optreden in Peking. In het interview dat Wüst, De Jong en Schouten zaterdag na hun teleurstellende race gaven, leek de teamgeest ver te zoeken.

Ook een video over de ploeg van Schouten die in aanloop naar de Spelen naar buiten kwam, waarin onder andere kritiek werd geuit op de rol van Wüst, was negatief voor de beeldvorming.

Wüst: "Het was zeker niet zo erg als het eruit zag. De media willen ook van alles zien. Laat ik vooropstellen dat het niet slim is geweest dat we niet eerst even samen hebben gezeten met ons chagrijn. We baalden van de situatie, dat was niet handig. Dat hadden we even met elkaar moeten bespreken en daarna hadden we pas voor de camera moeten gaan staan."

Wüst en Schouten

Drie dagen na het bewuste interview stonden de Nederlandse schaatssters weer eensgezind voor de camera. "We hebben ons best gedaan en daar komt brons uit. De andere teams zijn gewoon beter", zo vatte Schouten het gezamenlijke oordeel samen.

'Even strenger erop'

"Canada en Japan waren gewoon beter. Zij rijden compleet in elkaars slag. Ze zijn beter op elkaar ingespeeld, dan zie je toch dat ze beter zijn als het erop aankomt", zei De Jong, die voor de strijd om het brons werd gewisseld voor debutante Groenewoud.

Daarmee legde De Jong de vinger op een zere plek. De Nederlandse vrouwen trainen weinig samen op het teamonderdeel. In tegenstelling tot Canada en Japan, die via hun nationale bonden altijd met elkaar rijden. Zoiets bleek in Nederland, waar commerciële ploegen de dienst uitmaken, de afgelopen jaren nauwelijks te organiseren.

"Nederland is gewoon heel goed individueel en het moet op de teamonderdelen beter. Ik hoop stiekem dat ze hiervan leren, dat er de komende vier jaar echt aandacht aan wordt besteed en dat er over vier jaar goud staat", vond Schouten, die het gesprek met een kritische noot eindigde.

"De KNSB, de bondscoach... even strenger erop: dan en dan gaan we trainen. En als je niet kunt, dan niet. We hebben genoeg rijders in Nederland, dan zetten we iemand anders erin."

Bekijk een interview met bondscoach Jan Coopmans en de samenvatting van de strijd om de medailles:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl