Scheuren in de muren van een boerderij in het noorden van Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding aangepast aan huizenprijzen in aardbevingsgebied Groningen

De almaar stijgende huizenprijzen hebben nu ook gevolgen voor de maximale schadevergoeding die de bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen kunnen krijgen.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat er bij de woningen in het hele gebied standaard sprake was van 2,7 procent waardedaling. Dit onder meer vanwege het slechte imago dat aan het aardbevingsgebied kleefde. Maar het tij is gekeerd, meldt RTV Noord.

Ook de woningen in het aardbevingsgebied raken in trek, worden duurder en het imago is niet zo slecht meer. In nieuw onderzoek in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wordt dat in cijfers uitgedrukt: het imago-effect is gedaald van 2,7 naar 1,7 procent, soms zelfs nog lager.

Het IMG gaat de onderzoeksresultaten bekijken en besluit in juni of de schadevergoeding wordt aangepast. De maximale waardedaling in de kern van het aardbevingsgebied is volgens de bestaande regeling nog 18,4 procent; dat wordt maximaal 12,2 procent per verkochte woning.

Waarom die aardbevingen in Groningen ontstaan, legt NOS op 3 in deze video uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Concreet betekent dit volgens de onderzoekers mensen dat die nog geen vergoeding voor waardedaling hebben aangevraagd, volgens de nieuwe regeling gemiddeld een lagere vergoeding gaan krijgen. Huiseigenaren die hun woning verkocht hebben of nog in bezit hebben, kunnen een aanvraag doen.

Voor woningen in de kern van het bevingsgebied gelden hogere vergoedingen omdat de bevingen er meer invloed hebben gehad op de waardeontwikkeling. Alle woningen in het gebied waar waardedaling is kampen met een imago-effect. Zowel het imago-effect en de extra invloed van bevingen in de kern van het gebied is volgens de onderzoekers lager geworden.

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat het gebied waar de (lagere) schadevergoedingen kunnen worden verleend groter is geworden, met ongeveer 8000 huishoudens.

Tot nu toe heeft het IMG meer dan 100.000 aanvragen afgehandeld en bijna een half miljard euro aan waardedalingsvergoedingen uitgekeerd. Begin juni valt een besluit over het begin van de nieuwe regeling; die wordt dan niet eerder dan deze zomer ingevoerd. Dat geeft huiseigenaren de tijd om alsnog een aanvraag te doen onder de bestaande regeling.

Advertentie via Ster.nl