De voetbalsters van Ajax tonen de KNVB-beker

Ajax-vrouwen pakken KNVB-beker wél door PSV te verslaan

In het Goffertstadion in Nijmegen hebben de Ajax-vrouwen de KNVB-beker gewonnen door met 2-1 te winnen van PSV. In een spannende wedstrijd had Ajax het overwicht, net als in de competitie waar in drie wedstrijden ook niet van PSV werd verloren.

Bij PSV stond Lisan Alkemade op doel. Normaal is zij tweede keeper achter Oranje-international Sari van Veenendaal, maar in de bekerwedstrijden krijgt Alkemade de kans van trainer Rick de Rooij.

Alkemade moest in het eerste halfuur twee keer optreden op schoten van Ajax-spits Romée Leuchter. Vooral bij het laatste schot moest ze zich ver naar de hoek strekken om een doelpunt te voorkomen. Ondanks dat PSV wat speldenprikjes uitdeelde, waren de betere kansen voor Ajax.

Noordam scoort

In de 39ste minuut drukte Ajax het overwicht ook uit in de score. Middenvelder Nadine Noordam combineerde met Leuchter en drukte de bal van zo'n vijftien meter in de hoek, langs de vingertoppen van Alkemade. Na de 1-0 werd Ajax nog dominanter dan de Eindhovenaren. Tot een tweede doelpunt voor rust leidde dat niet.

Nadine Noordam viert haar openingstreffer in de bekerfinale

Gelijk na rust begon PSV sterker en moest Ajax-keeper Regina van Eijk twee keer ingrijpen binnen korte tijd. Daarna kwam het duel meer in evenwicht en waren de kansen lange tijd beperkt.

"Misschien hadden wij die 1-1 wel nodig om weer de energie erin te gooien en veerkracht te tonen", zei de maker van de openingsgoal Noordam na afloop. "Dan zie je dat er echt karakter in de ploeg zit." Na de 65ste minuut barstte de wedstrijd weer los, te beginnen met Ajax dat een gigantische mogelijkheid miste om de tweede goal te maken.

Achtbaan aan emoties

Chasity Grant werd diep gestuurd en schoot hard op de lat. Links van haar stond Leuchter helemaal vrij, maar Grant zag haar over het hoofd.

In de 74ste minuut profiteerde PSV van de misser door de gelijkmaker te produceren. De Mexicaanse Anika Rodriguez troefde Jonna van de Velde af en gaf voor op de inlopende PSV-spits Amalie Thestrup. De Deense tikte simpel binnen.

Nog geen drie minuten later kwam Ajax toch weer op voorsprong. Victoria Pelova gaf een indraaiende voorzet op Leuchter, die tussen twee verdedigers in vrij kon inkoppen. Alkemade kon de nieuwe achterstand niet voorkomen.

Ajax-spelers vieren een doelpunt

Kort daarna leek het 2-2 te worden, maar het schot van oud-Ajacied Desiree Van Lunteren belandde in het zijnet, waar een deel van het publiek dacht aan een doelpunt. PSV drukte daarna door in de slotfase, maar grote kansen werden er niet meer gecreëerd.

Toch was het voor Ajax-coach Danny Schenkel nog even billenknijpen bij het slotoffensief van PSV. "Het eind was zenuwslopend. Ik denk dat niemand mij langs de lijn nog heeft gehoord op dat moment." Maar de Amsterdammers hielden stand.

Vijfde KNVB-beker

Voor de Ajax-vrouwen is het de vijfde KNVB-beker in de geschiedenis, na 2014, 2017, 2018 en 2019. Ze kunnen dit jaar ook nog de dubbel pakken door de landstitel te pakken. Met nog vijf wedstrijden te gaan in de competitie is de achterstand op koploper FC Twente drie punten.

Bekijk hier de reacties van doelpuntenmaker Nadine Noordam, Ajax-coach Danny Schenkel en PSV-coach Rick de Rooij: