Magere zege op Excelsior bezorgt Ajax-vrouwen finaleplek in KNVB-beker

Ajax-vrouwen veroveren finaleplek KNVB-beker na 1-0 zege op Excelsior

Zo makkelijk als het voor Ajax in de kwartfinale van de KNVB-beker voor vrouwen ging tegen FC Twente (5-1), zo moeizaam ging het zaterdagavond in de halve finale tegen de vrouwen van Excelsior.

In eigen huis boekte de Ajax-vrouwen een magere zege van 1-0 op Excelsior. Na rust was een doelpunt van Chasity Grant genoeg voor de overwinning en dus een plek in de finale van het KNVB-bekertoernooi.

IJzersterk

Behalve dat Excelsior verdedigend een ijzersterke wedstrijd speelde, had de club uit Rotterdam verder weinig in te brengen. In de eerste helft waren het aantal aanvallen van Excelsior op één hand te tellen. Toch lukte het de Ajax-vrouwen niet om in eigen huis de score te openen.

Na ruim een kwartier spelen was er de eerste grote kans voor Ajax, maar Romée Leuchter zag haar inzet op de paal belanden. Even later werd een afstandsschot van aanvoerder Sherida Spitse, na een mooie combinatie, knap gered door Excelsior-keeper Ricci Geenen.

In de kleedkamer hadden de vrouwen van Ajax duidelijk een ander aanvalsplan opgesteld. Na iets meer dan vijf minuten spelen maakte Grant dan toch de openingstreffer voor de Amsterdammers.

Van dichtbij tikte de aanvaller de bal binnen, Geenen was kansloos. Het zou het startsein moeten zijn voor meer doelpunten tegen de hekkensluiter van de eredivisie, maar niets was minder waar. De ploeg van trainer Danny Schenkel creëerde wel kansen, maar kon de wedstrijd niet in het slot gooien.

Genoeg

Invaller Nikita Tromp, die twintig minuten voor tijd voor Leuchter werd ingebracht, kreeg in de slotfase van de wedstrijd nog een enorme kans. De 19-jarige aanvaller stond helemaal vrij in het strafschopgebied en werd vanaf de rechterflank keurig bediend door Grant.

Oog in oog met Geenen lukte het Tromp niet voor de 2-0 te tekenen en bleef de eindstand steken op 1-0. Genoeg voor de overwinning, genoeg voor een plek in de finale.

De andere halve finale van de KNVB-beker voor vrouwen gaat tussen PSV en ADO Den Haag, zondagmiddag nemen de twee ploegen het in Eindhoven tegen elkaar op.