De spelers van MVV knielen om een statement tegen racisme te maken
NOS Voetbal

Vier MVV-fans krijgen stadionverbod van 20 jaar wegens racisme

Vier supporters van MVV Maastricht hebben de maximale straf gekregen wegens racisme. De KNVB legt hen een stadionverbod van twintig jaar op.

Het kwartet had zich op 25 februari schuldig gemaakt aan racisme tegen FC Dordrecht-speler Seydine N'Diaye tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. De KNVB heeft de rol van een vijfde supporter van de Limburgse club nog in onderzoek.

De wedstrijd tussen Dordrecht en MVV werd door scheidsrechter Richard Martens in de slotfase stilgelegd, omdat Dordrecht-speler Seydine N'Diaye vanaf de tribune racistisch werd bejegend. Na een onderbreking keerden de spelers terug op het veld. De spelers en arbitrage knielden, het inmiddels bekende statement tegen racisme. Vervolgens floot Martens de wedstrijd af.

N'Diaye deed bij de politie aangifte van het racisme. Daarmee wilde de 23-jarige Fransman volgens zijn club "een punt maken".

Seydine N'Diaye beklaagt zich bij scheidsrechter Martens over de racistische supporters.

De KNVB hanteert sinds enkele jaren een strengere aanpak bij racistische incidenten. In 2020 lanceerde de bond in samenwerking met de overheid het aanvalsplan 'ons voetbal is van iedereen'. Daarin werden afspraken gemaakt om racisme en discriminatie tegen te gaan.

Directe aanleiding van dat aanvalsplan was een racistisch incident bij een andere wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Supporters van FC Den Bosch misdroegen zich ten opzichte van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

MVV zelf niet bestraft

MVV wordt door de KNVB niet bestraft. Volgens de aanklager betaald voetbal valt de club niets te verwijten en zijn alle noodzakelijke maatregelen om het gedrag tegen te gaan door MVV getroffen. Daarnaast nam de club uit Maastricht na de wedstrijd duidelijk afstand van het wangedrag.

MVV is in overleg gegaan met de supportersvereniging om herhaling te voorkomen en werkte mee aan de identificatie van de vijf supporters. Eerder legde MVV al twee supporters een stadionverbod op voor het eigen stadion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl