Shehbaz Sharif (70) is door het parlement gekozen als nieuwe premier
NOS NieuwsAangepast

Pakistaans parlement kiest oppositieleider Sharif als nieuwe premier

Het parlement in Pakistan heeft oppositieleider Shehbaz Sharif gekozen tot nieuwe premier. De 70-jarige Sharif was favoriet om de weggestuurde Imran Khan op te volgen. Die laatste werd na een motie van wantrouwen weggestuurd.

De nieuwe premier is de jongere broer van Nawaz Sharif, die drie termijnen premier is geweest in Pakistan. Sharif had eerder de functie van belangrijkste minister in de provincie Punjab. Hij gaat nu een nieuwe regering vormen. Volgend jaar augustus zijn er weer verkiezingen.

In een toespraak voor het parlement zegt Sharif dat hij de economische malaise in zijn land wil aanpakken. De waarde van de Pakistaanse roepie is nog niet eerder zo laag geweest. "Om te voorkomen dat de boot zinkt, moeten we allemaal hard werken en een eenheid vormen", sprak hij het parlement toe. "We beginnen vandaag aan een nieuw tijdperk van ontwikkeling."

Blik naar buiten gericht

Sharif wil ook een betere relatie met buurland India. Maar hij zegt wel dat er dan een oplossing moet komen voor het bloedige conflict in de noordelijke regio Kashmir. Beide landen maken aanspraak op het gebied.

Sharif wil ook de plannen die China heeft om te investeren in de Pakistaanse economie versneld laten uitvoeren. Pakistan is een van de landen waarin China investeert. De Nieuwe Zijderoute van China houdt onder meer een investering in van China in ruim 70 landen. China wil zo zijn economische macht verder vergroten.

Sharif wil ook een betere relatie met de Verenigde Staten en de banden met de EU aanhalen.

Khan weggestemd

De 69-jarige Khan, die sinds 2018 premier was, werd afgelopen weekend door het parlement weggestuurd na een motie van wantrouwen. Een week eerder was de regering gevallen en had Khan gevraagd om ontbinding van het parlement en gevraagd om het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Vorige maand was de motie van wantrouwen ingediend, maar Khan had er alles aan gedaan om een stemming te voorkomen.

Voor de stemming in het parlement voor een nieuwe premier dienden alle parlementariërs van Khans partij uit protest hun ontslag in. Ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi stapte op. Voor Khans partij was hij de kandidaat om de nieuwe premier te worden.

Populariteit nam af

De oud-cricketer werd een nationale sportheld toen hij als aanvoerder van het Pakistaanse cricketteam in 1992 de wereldtitel veroverde. In de loop van zijn regeerperiode werd Khan steeds minder populair, wat te wijten is aan zijn economische beleid.

Geen enkele Pakistaanse premier heeft zijn of haar hele termijn uitgezeten. Wel is het voor het eerst sinds de stichting van het land in 1947 dat een premier door een motie van wantrouwen het veld ruimt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl