Premier Imran Khan
NOS Nieuws

Pakistaanse premier ontloopt motie door nieuwe verkiezingen uit te roepen

De regering van Pakistan is gevallen. Premier Imran Khan heeft de president gevraagd om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het verzoek komt na een poging van de oppositie om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen.

Eerder weigerde de vice-voorzitter van het parlement een stemming te houden over de motie. Verwacht werd dat Khan die ruim zou verliezen.

Khan werd in 2018 uitgeroepen tot premier. De oud-cricketer werd een nationale sportheld toen hij als aanvoerder van het Pakistaanse cricketteam in 1992 de wereldtitel greep. Van zijn belofte destijds om een nieuw Pakistan te stichten is niet veel gelukt.

De populariteit van de premier is de afgelopen tijd snel gedaald. Onder de Pakistaanse bevolking is er onvrede over de hoge inflatie, onder meer door de coronapandemie. Zo steeg de voedselinflatie van 7 procent in januari 2020 naar 23 procent nu.

Aangenomen wordt Khan destijds aan de macht is gekomen door steun van het leger. Vier jaar later lijkt die liefde bekoeld, zeggen experts.

Correspondent Aletta André over de macht van het leger:

Khan zelf zegt dat de VS hem probeert zwart te maken en hem uit zijn ambt probeert te verwijderen. Zo zouden de Amerikanen niet blij zijn met Khans buitenlandbeleid. De premier uitte bijvoorbeeld eerder kritiek op de Amerikaanse 'war on terror'. Ook zou men in Washington niet blij zijn geweest met Khans recente bezoek aan Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl