NOS NieuwsAangepast

Pakistaanse premier wordt alsnog door parlement weggestemd

Premier Imran Khan van Pakistan is zoals al werd verwacht door het parlement weggestuurd. Bij een motie van wantrouwen van de oppositie kreeg Khan 174 stemmen tegen - het Lagerhuis telt 342 leden.

Maandag stemt het Pakistaanse parlement voor een nieuwe premier.

Rond de stemming was veel commotie:

Motie van wantrouwen tegen Pakistaans premier Khan in onrustig parlement

Over de motie was de voorbije week veel te doen. Vlak voor de stemming begon, stapte de voorzitter van het Lagerhuis op om de impasse die rondom de motie was ontstaan.

Vorige week zondag vroeg premier Khan de president het Lagerhuis te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, om een motie van wantrouwen te ontlopen. Maar het hooggerechtshof ging daar niet mee akkoord en bepaalde dat de stemming vóór zondag alsnog door moest gaan.

'Amerikaans complot'

Khan had zijn aanhangers daarop opgeroepen de straat op te gaan om te demonstreren. Volgens hem is er sprake van een Amerikaans complot, bedoeld om hem aan de kant te zetten. Washington heeft die aantijgingen ontkend.

De 69-jarige Khan, een oud-topcricketspeler, trad in 2018 aan tot premier. Van zijn belofte destijds om een nieuw Pakistan te stichten kwam niet veel terecht. Aangenomen wordt dat Khan destijds aan de macht is gekomen door steun van het leger. Vier jaar later lijkt die liefde bekoeld, zeggen experts.

Het Lagerhuis zal nu een opvolger aanwijzen. In oktober volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl