Renée van Laarhoven
NOS Sport

Hockeysters weer niet langs India, nemen wel extra troostpuntje mee naar huis

De Nederlandse hockeysters hebben in het tweede duel in de Pro League gelijkgespeeld tegen India. In het Kalingastadion werd het 1-1. Wel neemt de jonge selectie een extra punt mee naar huis, want in de shoot-outs werd er wel gewonnen.

In het eerste duel, een dag eerder, werd al snel duidelijk hoe piepjong en onervaren de afgereisde ploeg is. Voor rust stonden de hockeysters al op een 2-0 achterstand. Aanvoerder Yibbi Jansen redde de eer door een strafbal te benutten, maar met een 2-1 verlies droop Oranje af.

Nog geen 24 uur later stond de Nederlandse ploeg, in India onder leiding van assistent Joost Bitterling, weer op het veld in Bhubaneswar. Maar ook nu moesten de vrouwen al weer snel in de achtervolging. India opende in de eerste minuut al de score toen Kaur Rajwinder bij een strafcorner bij de tweede paal binnentikte.

Extreme hitte

In de extreme hitte in India, rond de veertig graden Celsius, wachtte Nederland wederom een flinke opgave. Halverwege het eerste kwart, na de ingelaste extra drinkpauze, was er een eerste kans voor Nederland te noteren. Het bleef bij een kans: Lili de Nooijer kon de bal niet controleren.

Het lukte Nederland voor rust niet om grip te krijgen op de wedstrijd. Pas halverwege het derde kwart kreeg Oranje voor het eerst een strafcorner. Strafcornerspecialist Jansen stond niet binnen de lijnen dus werd er gekozen voor een variant, het leverde niks op.

Yibbi Jansen

Op voorhand spraken de statistieken misschien dan wel in het voordeel van Oranje: in veertien wedstrijden (het eerste duel van vrijdag meegerekend) won Nederland maar liefst twaalf keer. Het voorlaatste verlies tegen India was in 1974 op het WK in het Franse Mandelieu (0-1).

Tien minuten voor tijd veroverde Pam van der Laan een strafcorner. Nu stond Jansen wel binnen de lijnen, maar de Indiase lijnstop Monika Malik wist de inzet van Jansen knap weg te werken.

Jansen neemt ploeg op sleeptouw

Een hele serie strafcorners later, waar nog even sprake leek van een strafbal maar deze door de videoscheidsrechter werd verworpen, bracht Nederland ook niet op gelijke hoogte. De Indiase keeper Savita Punia hield haar doel schoon, tot Jansen genadeloos toesloeg.

De topscorer van de Pro League bracht Nederland vlak voor tijd met een sleeppush op gelijke hoogte (1-1), waarna een chaotische slotfase ontstond. Na het laatste fluitsignaal stond er nog altijd 1-1 op het scorebord en dus moesten shoot-outs de beslissing brengen wie het bonuspunt zou ontvangen. In de Pro League blijft geen duel onbeslist, bij een gelijkspel wordt de winnaar bepaald door middel van shoot-outs.

Aanvoerder Jansen opende de shoot-out-serie en faalde niet. Oranje-keepster Julia Remmerswaal volgde haar voorbeeld en pakte de eerste Indiase inzet knap met haar stick. Fiona Morgenstern kon als derde de beslissing brengen, maar haar inzet ging naast.

Remmerswaal pakte wederom met haar stick knap de vierde inzet van India, waarna Nederland een extra punt mee naar huis mocht nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl