NOS Sport

Oranjeselectie wekt wrevel: hockeysters moeten googelen wie wie is

De selectie waarmee de Nederlandse hockeysters komende maand afreizen naar India voor twee wedstrijden in de Pro League heeft gisteren en vandaag voor beroering gezorgd in de hoofdklassekleedkamers.

Met de nodige verbazing lazen veel tophockeysters de samenstelling van Oranje. Op de lijst zagen zij namen van speelsters die vanuit het niets tot international gebombardeerd werden. In sommige gevallen moesten ze zelfs googelen wie het waren.

Bondscoach Jamilon Mülders

De verbazing over de selectie zit hem erin dat bondscoach Jamilon Mülders ervoor gekozen heeft om zijn gemankeerde selectie aan te vullen met speelsters uit de groep jeugdspeelsters die in voorbereiding is op het jeugd-EK van komende zomer.

Dat zijn talentvolle speelsters, maar voor een uitverkiezing in de selectie voor het aanstaande jeugd-WK kwamen ze blijkbaar nog tekort. Bovendien gelden ze bij hun clubs lang niet allemaal als basisspeler. Eentje, Pam van der Laan, speelt zelfs niet eens in de hoofdklasse, maar bij promotieklasser Huizen.

Onhandige planning leidt tot debutantenbal

Dat er een fantasieselectie uit de hoge hoed zou komen is geen wonder, gegeven de hoogst ongelukkige timing van het tweeluik van Oranje met India dat eerder vanwege corona werd uitgesteld.

De internationals van Den Bosch en Amsterdam ontbreken omdat ze in voorbereiding zijn op de Euro Hockey League. Zij kunnen niet vervangen worden door speelsters van Jong Oranje, omdat die selectie begin april een WK speelt.

De Pro League-wedstrijden (opnieuw) uitstellen was vanwege de overvolle kalender niet mogelijk. Helemaal afblazen zou tot puntenaftrek leiden en dus ook geen optie voor de Nederlandse hockeybond (KNHB). En zo bleef er een selectie over, waarvan de helft van de twintig speelsters nog nooit een interland heeft gespeeld.

Die keuze leidt tot scheve gezichten, vooral bij speelsters uit de zogenaamde 'potentials trainingsgroep', een door de vorige bondscoach Alyson Annan in het leven geroepen talentenpoel, waaruit geregeld een speelster overgeheveld werd naar Oranje.

Van die constructie is de bond eind vorig jaar afgestapt. Er wordt nu gewerkt met drie trainingsgroepen: Oranje, Jong Oranje (richting jeugd-WK) en de speelsters die in aanmerking komen voor het jeugd-EK.

"En dus heeft de bondscoach, naast de speelsters die al de overstap hadden gemaakt van de potentialsgroep naar de vaste trainingsgroep, een aantal speelsters uit die laatste groep doorgeschoven", aldus een woordvoerder van de bond.

Hard gelag

Dat is een hard gelag voor bijvoorbeeld Famke Richardson en Anna de Geus, die twee jaar lang met volle inzet meetrainden met de potentials en nu moeten toezien dat ze desondanks niet voor een uitverkiezing in aanmerking komen, zelfs niet nu er zoveel speelsters ontbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl