Bondscoach Jamilon Mülders en Xan de Waard
NOS Sport

Mülders blijft toch tot en met WK bondscoach hockeyvrouwen: 'Het klikt goed'

Jamilon Mülders blijft tot en met het wereldkampioenschap van aankomende zomer bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. De Duitser zat na het ontslag van Alyson Annan al in de dug-out als interim-bondscoach, aanvankelijk voor een paar weken.

"Ik ben geen kandidaat voor een permanente aanstelling", zei Mülders destijds. Ondertussen ging de KNHB op zoek naar een opvolger, maar het klikt goed tussen Mülders en de hockeyvrouwen.

"De meiden hebben laten merken dat ze het hele proces met mij en de staf positief ervaren", zegt Mülders nu. "Ze hebben het gevoel dat we samen goede dingen kunnen doen."

'We zagen dat het goed zat'

De angstcultuur die onder Annan heerste is verdwenen. "De afgelopen drie weken heb ik een goede indruk gekregen, er hangt een goede sfeer", aldus Mülders. "Hoe we met elkaar omgaan, hoe we werken op en buiten het veld, de manier waarop de meiden en de staf te werk gaan; ik zie potentie. We kunnen samen goede dingen ontwikkelen."

Mülders noemt zijn aanstelling met het oog op de lange termijn een juiste beslissing. Dat beaamt ook de technisch directeur van de hockeybond, Jeroen Bijl. "We zagen al snel dat het qua kennis en kunde en de manier waarop hij het proces aanvloog goed zat. Dus we hebben hem gevraagd om langer te blijven."

Alyson Annan

Annan en de hockeybond besloten half januari de samenwerking te beëindigen nadat diverse internationals melding hadden gemaakt van voor hen ongewenst gedrag en een angstcultuur binnen de nationale vrouwenploeg.

Mülders nam daarna de taken waar. Bij zijn aanstelling als assistent van Annan, in september 2021, maakte hij gelijk duidelijk dat hij niet langer dan een jaar betrokken zou blijven bij de nationale ploeg. En de Duitser houdt wat dat betreft voet bij stuk.

'Geen kans'

"Het is tot en met het WK en niet verder", zegt Mülders met een glimlach. Dus wat er ook gebeurt, er zit écht geen langere samenwerking in? "Geen kans", zegt de bondscoach resoluut.

En terwijl hij de vrouwenploeg klaarstoomt voor het WK in Spanje en Nederland van aankomende zomer, gaat de bond zodoende verder met de zoektocht naar de opvolger.

Mülders blijft bondscoach hockeysters: 'Heb het gevoel dat we goede dingen kunnen doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl