Begrafenis van een Palestijn die eerder deze week omkwam
NOS Nieuws

3 Palestijnen gedood door Israëlische troepen bij Jenin

In de buurt van de Palestijnse stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn afgelopen nacht drie Palestijnen doodgeschoten door Israëlische troepen. Bij het vuurgevecht raakten ook vier Israëliërs gewond, een van hen ernstig.

Volgens lokale berichten waren de gedode mannen lid van de Palestijnse beweging Islamitische Jihad, die door Israël en het Westen wordt aangemerkt als een terroristische organisatie.

Palestijnse media melden dat de drie onderweg waren in de auto toen ze beschoten werden door Israëlische eenheden.

Volgens Israël waren de Palestijnen van plan een aanslag te plegen. Er zouden in hun voertuig automatische wapens en granaten zijn gevonden. Ook zouden de mannen betrokken zijn geweest bij eerdere aanvallen op Israëlische troepen.

Golf van geweld

Eergisteren werden bij Jenin ook al twee Palestijnen gedood door het Israëlische leger, bij een inval waarbij Israël een aantal arrestaties verrichtte. Ook werd gisteren in de stad Hebron een Palestijnse man doodgeschoten bij een confrontatie met Israëlische militairen.

De incidenten maken onderdeel uit van een golf van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. Bij drie aanslagen werden de afgelopen weken elf Israëliërs gedood. In reactie deed Israël een reeks invallen op de Westelijke Jordaanoever, waarbij tientallen Palestijnen werden opgepakt.

Velen vrezen de komende weken een verdere escalatie van het geweld, nu een periode van religieuze feestdagen aanbreekt. Vandaag is het begin van de ramadan, vaak een periode van oplaaiende spanningen. Bovendien vinden de komende weken ook het joodse Pesach en het christelijke Pasen plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl