NOS NieuwsAangepast

Vijf doden na aanslag bij Tel Aviv, schutter doodgeschoten

Een schutter heeft in een voorstad van Tel Aviv vijf mensen doodgeschoten. Ook de schutter zelf is doodgeschoten. Het is de derde aanslag in Israël in een week tijd.

Een politiewoordvoerder zegt dat er door de man op twee of drie plekken is geschoten. Israëlische media melden dat het om een 26-jarige Palestijn van de Westelijke Jordaanoever gaat, die eerder heeft vastgezeten. Een van de slachtoffers is een agent die op een motor was toegesneld om in te grijpen, de andere vier zijn burgers.

'Golf van terrorisme'

De Israëlische premier Bennett zegt in een reactie dat zijn land te maken heeft met een "golf van moorddadig Arabisch terrorisme". Hij belooft die te bestrijden met "doorzettingsvermogen, koppigheid en een ijzeren vuist".

Het Israëlische leger zegt in de hoogste staat van paraatheid te zijn. De krijgsmacht stuurt onder meer extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse president Abbas heeft de aanslag veroordeeld. Hamas, dat de dienst uitmaakt in de Gazastrook, en andere Palestijnse miltante organisaties hebben de aanslag geprezen als "een heroïsche operatie".

Omwonenden filmden de man vanuit hun raam:

Man loopt schietend over straat in voorstad Tel Aviv

Op beelden op sociale media is te zien dat een man met een automatisch geweer op passanten in een woonwijk schiet. Het gebeurde in Bnei Brak, een voorstad van Tel Aviv waar veel orthodoxe Joden wonen.

Het is nog niet duidelijk of de dader alleen handelde. De politie zoekt naar meer verdachten.

Zondag werden in de kustplaats Hadera twee agenten van de Israëlische grenspolitie gedood. Zes mensen raakten gewond, onder wie ook agenten. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Vorige week dinsdag werden in de stad Beër Sjeva vier mensen doodgestoken door een Arabische Israëliër. Hij zelf werd doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl