Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen na afloop van het topoverleg
NOS Nieuws

EU waarschuwt China voor economische of militaire hulp aan Rusland

De Europese Unie heeft China tijdens een topoverleg gewaarschuwd dat inmenging in de oorlog in Oekraïne de Chinezen economisch duur kan komen te staan. Met inmenging doelt de EU op militaire steun aan Rusland of het helpen omzeilen van de westerse economische sancties.

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Raad Michel en EU-buitenlandchef Borrell spraken zo'n drie uur digitaal met de Chinese premier Li en president Xi. De oorlog in Oekraïne was het belangrijkste punt op de agenda.

Rusland heeft China om hulp gevraagd nu de oorlog minder succesvol loopt dan het van tevoren had ingeschat. Maar ingaan op dat verzoek zou niet in het belang zijn van China, zeiden de EU-leiders na afloop van het overleg. Vanwege de vele handel tussen Europa en China zou steun dat land economisch hard kunnen raken, zei Von der Leyen. Het lijkt er niet op dat China toezeggingen heeft gedaan.

China veroordeelt inval niet

China liet zich op zijn beurt tijdens de top kritisch uit over de sancties die westerse landen aan Rusland hebben opgelegd. China wil de Russische inval niet veroordelen, en zegt nog steeds geen kant te willen kiezen. Wel zijn de EU en China het erover eens dat de oorlog een gevaar is voor de wereldwijde veiligheid en economie, zei Michel na afloop.

Chinese staatsmedia melden dat president Xi heeft gezegd dat de EU en China samen voor stabiliteit moeten zorgen en vaker met elkaar moeten overleggen over belangrijke kwesties zoals wereldvrede. Ook hoopt China dat de EU een onafhankelijk China-beleid ontwikkelt, en zich niet te veel laat leiden door de vijandige houding van de Verenigde Staten tegenover China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl