AFP
NOS Nieuws

Paus maakt in Vaticaan excuses aan inheemse volken Canada

Paus Franciscus heeft alsnog excuses aangeboden voor het jarenlange wangedrag van vertegenwoordigers van de katholieke kerk tegenover kinderen van de inheemse Canadese volkeren. Dat deed hij na en week van overleg in het Vaticaan met vertegenwoordigers van de First Nations, Inuit en Métis.

"Ik voel schaamte en verdriet voor alles wat jullie gekwetst heeft, voor de misstanden waaronder jullie hebben geleden en voor het gebrek aan respect voor jullie identiteit, cultuur en spirituele waarden", zei de paus.

De paus betuigde zijn spijt en vroeg de inheemse bevolking om vergeving, zoals de Canadese bisschoppen ook hadden gedaan.

Massagraven

De Canadese premier Trudeau sprak vorig jaar zijn teleurstelling uit, toen excuses van de paus uitbleven nadat bij een katholieke kostschool in Canada een massagraf was ontdekt.

In de negentiende en twintigste eeuw bracht Canada kinderen van oorspronkelijke bewoners op vooral katholieke kostscholen onder om ze tot integratie te dwingen en hun eigen taal en cultuur af te leren. Dat ging vaak gepaard met fysiek en seksueel geweld.

Minstens 150.000 kinderen werden bij hun ouders weggehaald. De leefomstandigheden waren slecht. Een onderzoekscommissie berekende dat ruim 3000 kinderen zijn omgekomen, onder meer door infectieziekten en ondervoeding.

'Historische stap'

De leider van de Canadese delegatie noemt de excuses van de paus een "historische stap". "Maar de volgende stap is dat de Heilige Vader zijn excuses bij onze families thuis aanbiedt. Zij willen deze woorden ook horen."

Dat gebeurt waarschijnlijk komende zomer als de paus Canada bezoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl