De paus sprak tot gelovigen toe op het Sint-Pietersplein in Rome
NOS Nieuws

Geen excuses paus na vondst massagraf bij katholieke kostschool in Canada

Paus Franciscus heeft geen excuses gemaakt voor misstanden op katholieke kostscholen in Canada, na de vondst van een massagraf bij een voormalige katholieke kostschool in de provincie British Columbia. Daar werden eind vorige maand de resten van 215 inheemse kinderen gevonden.

Sprekend tot gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome sprak de paus vandaag van een "schokkende vondst". Hij riep politieke en katholieke autoriteiten in Canada op "deze trieste zaak" te onderzoeken en bij te dragen aan de verwerking daarvan.

De Canadese premier Trudeau had het Vaticaan vrijdag om excuses gevraagd voor de misstanden op katholieke kostscholen voor inheemse kinderen in Canada. "Als katholiek ben ik diep teleurgesteld over de opstelling van de katholieke kerk", zei Trudeau vrijdag na het uitblijven van een reactie van het Vaticaan op de vondst van het massagraf.

Dwang

In de 19e en 20e eeuw bracht Canada kinderen van oorspronkelijke bewoners op christelijke kostscholen onder om ze tot integratie te dwingen. Minstens 150.000 kinderen werden zo bij hun ouders weggehaald. De leefomstandigheden waren slecht. Een onderzoekscommissie berekende dat ruim 3000 kinderen zijn omgekomen, onder meer door infectieziekten en ondervoeding.

De meeste scholen werden door katholieke kloosterorden opgericht, ook die in Kamloops waar deze week het massagraf van 215 kinderen werd gevonden. Trudeau zei vrijdag dat hij de paus in 2017 ook al om excuses had gevraagd voor de rol van de katholieke kerk in dit schandaal. Ook had hij het Vaticaan gevraagd om documenten daarover in katholieke archieven vrij te geven. "We zien dat de kerk zich daar nog altijd tegen verzet", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl