De Kamloops Indian Residential School op een archieffoto uit 1970
NOS Nieuws

Lichamen 215 kinderen gevonden bij inheemse school Canada

Bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen in het westen van Canada zijn 215 lichamen van kinderen gevonden. Premier Trudeau noemt de vondst van het massagraf hartverscheurend.

Het gaat om leerlingen van de Kamloops Indian Residential School in British Columbia, die in 1890 werd opgericht door de Katholieke Kerk. Rosanne Casimir, hoofd van de inheemse groep die bij de stad Kamloops woont, zei dat het kinderen zonder papieren zijn.

Sommigen waren nog maar 3 jaar oud, volgens Casimir. Er wordt een onderzoek naar de doodsoorzaak ingesteld.

Trudeau spreekt op Twitter van "een pijnlijke herinnering aan een donker en beschamend hoofdstuk in de geschiedenis van ons land".

De stoffelijke overschotten werden gevonden bij een onderzoek met een radar op het terrein van de oude kostschool. De instelling werd in 1978 gesloten.

De school maakte deel uit van een netwerk van kostscholen, opgericht om inheemse kinderen te laten assimileren. Onder dwang moesten ze hun huis verlaten en op school was het verboden om hun moedertaal te spreken.

Minstens 150.000 kinderen zijn leerling geweest op dergelijke scholen. Een onderzoekscommissie berekende dat ruim 3000 kinderen zijn omgekomen, onder meer door infectieziekten en ondervoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl