AFP
NOS Sport

Verstappen pakt in zinderend slot van Grand Prix van Saudi-Arabië de winst voor Leclerc

Max Verstappen heeft in een spannende tweede grand prix van het Formule 1-seizoen zijn eerste zege geboekt. De regerend wereldkampioen ging in Saudi-Arabië Ferrari-coureur Charles Leclerc drie ronden voor het einde voorbij. Na zijn uitvallen in Bahrein pakte wereldkampioen Verstappen daarmee de eerste punten van het seizoen.

Na de raketaanval van vrijdag op een kleine twintig kilometer van het circuit en de zware crash van Mick Schumacher van zaterdag tijdens de kwalificatie bleef ook de start van de race in Djedda niet zonder incidenten. Yuki Tsunoda van AlphaTauri kon vanwege een falende motor niet eens vertrekken en Ferrari meldde een probleem bij Carlos Sainz.

Ongelukkige pitstop Pérez

Het elektronische probleem bij Ferrari werd opgelost, al kon Sainz, de nummer drie van de kwalificatie, niet voorkomen dat Verstappen hem na de start passeerde. Daarbij kreeg Verstappen hulp van Leclerc, die zijn ploeggenoot bij de eerste bocht een beetje blokkeerde.

Sergio Pérez benutte zijn eerste poleposition optimaal en kende een sterke start, waarna hij meteen afstand nam van Leclerc. Tot Ferrari over de boordradio meldde dat Leclerc naar binnen ging voor een pitstop om de medium-band om te wisselen voor de harde. Pérez reageerde door zelf als eerste naar binnen te gaan, waarna Leclerc toch buiten bleef.

Die keuze pakte goed uit voor de Monegask, zeker na een crash van Nicholas Latifi, die tegen een muur reed. Waar hebben we dat eerder gezien? De safety car kwam het circuit op, waarna vrijwel het hele veld naar binnen ging voor een bandenwissel.

Spannend gevecht Leclerc en Verstappen

Bij de herstart stoof Leclerc weg bij Verstappen, inmiddels op de tweede plaats. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton moest met zijn vijftiende startpositie een achterhoedegevecht voeren, maakte een inhaalslag en reed halverwege op de zesde positie.

AFP
Max Verstappen moet Charles Leclerc voor zich dulden

Wat volgde was een spannende strijd tussen Leclerc en Verstappen. De twee gaven elkaar weinig toe en het verschil bleef hangen rond de anderhalve seconde. De regerend wereldkampioen slaagde er alleen niet in om de winnaar van de eerste grand prix van dit seizoen in Bahrein ook echt aan te vallen.

Beslissende aanval in ronde 47

Red Bull hoopte later in de race de druk op Leclerc op te voeren, maar moest geduld hebben. In ronde 37 moesten drie coureurs opeens de strijd staken met mechanische problemen: zowel Fernando Alonso (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren) als Valtteri Bottas (Alfa Romeo). De race stond weer even stil en ging met nog tien ronden te gaan verder.

Verstappen zat na de herstart kort achter Leclerc en zette vol druk op de raceleider. In ronde 42 was het zover en ging Verstappen de Monegask voorbij. Leclerc counterde echter meteen en daarmee was Verstappen de eerste plaats weer kwijt.

In ronde 47 plaatste Verstappen zijn beslissende aanval. De Red Bull-coureur gaf zijn positie nu niet meer weg en reed Leclerc niet uit zicht, maar reed wel naar de winst. Sainz werd derde en Hamilton moest uiteindelijk genoegen nemen met de tiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl