Sergio Pérez
NOS SportAangepast

Pérez pakt pole, Verstappen vierde, Schumacher niet van start na crash

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Saudi-Arabië op de vierde plek. Zijn teamgenoot Sergio Pérez pakte verrassend poleposition na een tumultueuze kwalificatie, die werd getekend door een harde crash van Mick Schumacher en een zeldzaam vroege uitschakeling van Lewis Hamilton.

Schumacher klapte in de tweede kwalificatiesessie zo hard met zijn bolide tegen de muur dat hij zondag niet kan starten in de race. Dat maakte zijn team Haas enkele uren na de kwalificatie bekend.

Het maakte het GP-weekeinde in Saudi-Arabië nog curieuzer, daags na de raketinslag vlak bij het circuit. Vijf van de twintig coureurs hadden eigenlijk helemaal niet meer willen racen in Djedda. En toch kwamen alle coureurs de baan op.

Deceptie voor Hamilton

De kwalificatie was net begonnen toen Nicholas Latifi (Williams) het achterste deel van zijn wagen verloor en de rode vlag werd gehesen. Daardoor lag de kwalificatie enige tijd stil.

Grote zorgen waren er ook voor Mercedes. Lewis Hamilton had het in Djedda wederom ontzettend moeilijk. Tot ontzetting van zijn teambaas Toto Wolff werd de Brit na een trage ronde uitgeschakeld in de eerste kwalificatiesessie. Een zeldzaamheid: de laatste keer dat voor Hamilton door een gebrek aan snelheid het doek viel in Q1 was dertien jaar geleden.

Na de kwalificatie kondigde Hamilton aan zijn auto flink te willen laten aanpassen. Als hij die ingrepen laat toepassen, moet hij de race starten vanuit de pitstraat.

Lewis Hamilton start zondag in het achterveld

In de tweede sessie was de schrik groot Mick Schumacher (Haas) akelig hard in botsing kwam met de betonnen muur langs de baan. Op volle snelheid verloor hij de macht over het stuur. Kort na de crash bleek Schumacher bij kennis te zijn en sprak hij met zijn teambaas.

Deze week uitte de Duitser nog zijn onvrede over het circuit. De baan is erg snel: in combinatie met de vele 'blinde bochten' en harde betonnen muren levert dat gevaarlijke situaties op. Schumacher werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

De kwalificatie lag bijna een uur stil om het circuit te repareren na de harde crash van Schumacher, wiens verwondingen in eerste instantie mee leken te vallen. Toch is hij niet in staat zondag te rijden.

Pérez verrast Ferrari's

Aan het begin van de derde en beslissende sessie zetten Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc, winnaar van de openingsrace afgelopen weekeinde in Bahrein, de snelste tijden neer. In een ultieme poging probeerde Verstappen die te verbeteren.

De regerend wereldkampioen had naar eigen zeggen geen grip op zijn banden. Verstappen strandde op plek 4 en zag vervolgens hoe teamgenoot Pérez vriend en vijand verraste door in een razendsnelle ronde Leclerc en Sainz wél te verslaan.

Voor de Mexicaan is het de eerste poleposition uit zijn carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl