Russische troepen op weg naar Nagorno-Karabach, eind 2020
NOS NieuwsAangepast

Rusland: leger Azerbeidzjan in 'vredestroepengebied' Nagorno-Karabach

Het Russische leger zegt dat het leger van Azerbeidzjan troepen heeft gestuurd naar een zone binnen de regio Nagorno-Karabach die valt onder de verantwoordelijkheid van Russische vredestroepen. Ook heeft Azerbeidzjan volgens Moskou vier droneaanvallen uitgevoerd in de regio.

In het gebied heeft het Russische leger een vredesmacht van 2000 militairen gestationeerd. De Russen hebben Azerbeidzjan opgeroepen zijn troepen terug te trekken naar de oorspronkelijke posities.

Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan noemt de lezing van Rusland "eenzijdig". Volgens het ministerie in de hoofdstad Bakoe hadden "illegale Armeense gewapende eenheden" een sabotagepoging gedaan en moest Azerbeidzjan daarom "onmiddellijke maatregelen" nemen.

Azerbeidzjan en Armenië vochten eind 2020 een korte maar hevige oorlog uit over de regio Nagorno-Karabach die ongeveer zes weken duurde. Er vielen meer dan 6500 doden en volgens Amnesty zijn door beide partijen oorlogsmisdaden gepleegd.

In het conflict kreeg Azerbeidzjan de overhand. Het wist gebieden te veroveren die het begin jaren 90 was kwijtgeraakt. Na onderhandelingen tussen de strijdende partijen werd een staakt-het-vuren gesloten en stuurde Rusland een vredesmacht naar het gebied. Afgesproken werd dat Azerbeidzjan, dat gesteund wordt door Turkije, de zeggenschap over (deels al veroverde) delen van de regio Nagorno-Karabach kreeg.

Nagorno-Karabach na de wapenstilstand op 1 december 2020

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl