Na de bekendmaking van het bestand drongen in de Armeense hoofdstad demonstranten het regeringsgebouw binnen
NOS NieuwsAangepast

Armenië en Azerbeidzjan sluiten vrede, Russische vredesmacht onderweg

Rusland, Armenië en Azerbeidzjan hebben een overeenkomst gesloten om het gewapende conflict tussen de laatste twee landen om de betwiste regio Nagorno-Karabach dinsdag te beëindigen, melden de Armeense premier Nikol Pasjinian, het Kremlin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliejev.

Pasjinian meldt in een verklaring dat hij de Armeense natie "in de komende dagen" zou toespreken, maar geeft geen verdere details. De Russische president Poetin zei tegen persagentschap Interfax dat het verdrag voorziet in een Russische vredesmacht, gestationeerd langs de frontlinie in Nagorno-Karabach.

De Russische troepen kwamen vandaag aan in de regio:

Russische troepen aangekomen in Nagorno-Karabach

In de overeenkomst staat dat Armenië in de komende weken meerdere gebieden in of rondom Nagorno-Karabach teruggeeft aan Azerbeidzjan. Ook houdt Azerbeidzjan de controle over gebieden die het de afgelopen weken heeft veroverd. Armenië was aan de verliezende hand in het regionale conflict.

Volgens het Russische ministerie van Defensie wordt die vredesmacht van zo'n 2000 militairen met onmiddellijke ingang ingezet. De soldaten worden per luchtbrug vanuit Rusland naar het gebied vervoerd.

In de Armeense hoofdstad Jerevan gingen duizenden inwoners uit protest tegen de beslissing de straat op. Sommigen drongen het regeringsgebouw binnen, waar ze vernielingen aanrichtten:

Woedende Armeniërs dringen regeringsgebouw binnen en richten vernielingen aan

President Poetin zei te hopen dat de overeenkomst "zal zorgen voor de benodigde omstandigheden voor een duurzame en volledige oplossing van de crisis rond Nagorno-Karabach". De Azerbeidzjaanse president Aliejev zei in een verklaring op tv dat de overeenkomst tussen de drie landen een "cruciaal punt zal worden in de oplossing van het conflict". Volgens hem zal ook Turkije troepen leveren voor de vredesmacht.

Op Facebook zegt Armeense premier Pasjinian dat het "een zeer moeilijke beslissing" is, gebaseerd op "een grondige analyse van onze militaire situatie."

Maandag werd nog een Russische legerhelikopter neergehaald in Armenië, vlak bij de grens met Azerbeidzjan. Daarbij zijn twee bemanningsleden omgekomen. Azerbeidzjan erkende de helikopter te hebben neergeschoten en heeft excuses aangeboden.

Armenië was aan de verliezende hand

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach laaiden eind september op, en hebben naar verwachting enkelen duizenden mensen het leven gekost. De regio, met ongeveer 145.000 inwoners, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar hoort volgens de Verenigde Naties bij het overwegend islamitische Azerbeidzjan. De VN-resoluties die daarover gaan zijn echter niet bindend.

Rusland, de beschermende macht van Armenië, heeft er een militaire basis. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije. Rusland levert overigens ook wapens aan Azerbeidzjan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft volgens persbureau Reuters telefonisch contact gehad met zijn Turkse collega Cavusoglu over het vredesakkoord. Turkije zou overlegd hebben met Azerbeizdjan over een gezamenlijke Turks-Russische vredesmacht in het gebied. Volgens Rusland is er nog geen sprake van dat er ook Turkse militairen onderdeel zullen worden van die vredesmacht.

De overeenkomst werd in de hoofdstad van Azerbeidzjan op straat gevierd:

Toeterende auto's en feestende mensen op straat in Bakoe

Volgens correspondent David Jan Godfroid komt het niet onverwacht dat Armenië nu de strijd opgeeft, al is het "wel sneller dan verwacht."

Azerbeidzjaanse troepen hadden maandag de stad Sjoesji ingenomen en waren de regionale hoofdstad Stepanakert al dicht genaderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl