Michael van Gerwen loopt het podium op in zijn bekende groene shirt
NOS Sport

Van Gerwen peinst niet over oranje outfit voor prestigieus dartsfeest in Ahoy

 • Thierry Boon

  Volgt darts namens NOS Sport

 • Thierry Boon

  Volgt darts namens NOS Sport

De pupillen van Michael van Gerwen rollen omhoog. Hij moet even flink graven in het geheugen. "Mijn laatste partij in een vol Ahoy? Oei, ik zou het eigenlijk niet eens meer weten. Help me effe!"

Na twee jaar van corona is het dartscircus van de Premier League terug in Rotterdam. Zo'n tienduizend uitzinnige fans zullen hier, gekleed in het oranje, vanavond voor het eerst sinds maart 2019 weer de internationale top zien strijden op het podium.

Op die avond gooide Van Gerwen dus voor het laatst in Ahoy. Een pikante partij tegen landgenoot Raymond van Barneveld. "O ja, tegen Raymond!", herinnert Van Gerwen zich aan tafel in een bar in Ahoy. "Kun je nagaan hoe lang dat geleden is, ik wist het niet eens meer. Ik weet nog wel dat ik 'm won."

En hoe. Het werd die avond 7-1. Een ontluisterende nederlaag voor Van Barneveld, die na afloop direct zijn afscheid (waar hij nog twee keer op terugkwam) aankondigde. Van Gerwen won dat jaar zijn vijfde en laatste Premier League-titel.

Van Gerwen probeert Van Barneveld op te beuren na de 7-1 in Ahoy

We zijn drie jaar verder. Ondanks zijn terugkeer in het profcircuit doet 'Barney' niet meer mee aan de Premier League en dus is Van Gerwen de enige Nederlander die zich in Rotterdam kan opmaken voor de bekende walk-on, muzikaal ondersteund door duizenden landgenoten.

Van Barneveld noemde die opkomst al eens het hoogtepunt uit zijn carrière. De 32-jarige Van Gerwen kan zich daarin vinden. "Honderd procent. Je krijgt er veel voldoening van. Dan voel je toch weer: hier doe ik het voor", zegt 'Mighty Mike'.

Geen oranje, maar gewoon in het groen

Toch is Van Gerwen, zeker in vergelijking met Van Barneveld, veel minder bezig met die fans. Waar 'Barney' veelal in het oranje speelde en speciale Ahoy-shirts liet maken, peinst Van Gerwen er niet over om zijn vertrouwde groen in te ruilen voor de nationale kleur. Ook niet in Ahoy.

"Weet je wat het is", zucht de Noord-Brabander, "ik ben Michael en ik heb mijn eigen identiteit. Ik vind dat je altijd jezelf moet blijven. Dus waarom zou je je shirt veranderen, omdat je in Nederland speelt? Dat doe ik niet, dan ben je ook bezig met andere dingen in plaats van je wedstrijd."

Dat ik weer win, is natuurlijk niet omdat je een pannenkoek bent.

Michael van Gerwen begint weer te winnen dit jaar

Jarenlang domineerde Van Gerwen, drievoudig wereldkampioen, de dartssport. Die tijd is al even voorbij. Hij schommelt tegenwoordig tussen plaats drie en vijf op de wereldranglijst. Hij leek net op tijd in vorm, vlak voor het WK, totdat hij daar onaangenaam werd verrast.

Door een positieve coronatest moest hij al na één partij opgeven. "De grootste teleurstelling uit mijn carrière. Daar heb ik een aardige tik opgelopen, want ik denk dat ik tijdens het WK heel goed was. Ik voelde me juist weer goed na een lastige periode."

Weer op de weg terug?

Tijd om te treuren is er met de overvolle dartskalender niet. Dit jaar laat Van Gerwen bij vlagen mooie dingen zien. En belangrijker: hij wint weer. Twee speelrondes in de Premier League - tegenwoordig is er elke donderdagavond een mini-toernooi - was hij de beste.

Twee weken terug won hij het German Darts Championship. Zijn eerste titel op de European Tour in drie jaar tijd. "Ik sta niet veel beter te gooien, maar wel effectiever. Ik doe de juiste dingen op de juiste momenten. Dat ik weer win, is natuurlijk niet omdat je een pannenkoek bent."

Bekijk hieronder de stand en het speelschema (swipe) in de Premier League, waar Van Gerwen dankzij zijn twee gewonnen avonden koploper is.

 • NOS
  Stand Premier League Darts
 • NOS
  Programma Premier League Darts

Van Gerwen: "Ik heb er hard voor moeten vechten en als het dan uitbetaald wordt, geeft dat voldoening en dat is heel belangrijk. Vanwege het mislopen van prijzengeld op het WK heb ik een smak gemaakt op de wereldranglijst."

"Da's overmacht, daar kan ik niets aan doen", relativeert de man uit Vlijmen. "Maar daardoor moet ik nu wel alles aanpakken." Te beginnen in Ahoy, waar WK-finalist Michael Smith in de eerste ronde de tegenstander is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl