Michael van Gerwen pakt koppositie Premier league
NOS Sportโ€ข

Van Gerwen komt uit vormdip en pakt koppositie Premier League of Darts

In de vijfde speelronde van de Premier League of Darts heeft Michael van Gerwen voor de tweede keer op rij de volle buit gepakt. In Brighton versloeg hij in de finale Michael Smith met 6-4. Door de tweede overwinning op rij neemt de Brabander de koppositie van de Premier League of Darts over van Peter Wright.

De Premier League kent dit seizoen een nieuw format. Acht darters spelen in zestien rondes telkens een minitoernooi, met een kwartfinale, halve finale en finale in een best-of-11 legs. Hoe verder je komt, hoe meer punten je verdient. Organisator PDC hoopt zo op meer spanning tijdens de avonden.

Blessure Gerwyn Price

Al voor het begin van speelronde vijf was het duidelijk dat een van de acht darters niet zou winnen. Welshman Gerwyn Price haakte af door een handblessure, waardoor Joe Cullen automatisch gekwalificeerd was voor de halve finales middels een reglementaire 6-0 zege in legs.

In de eerste kwartfinale van de avond die wel werd gespeeld, veegde Michael Smith zijn oude manager en vriend Gary Anderson van de mat met 6-1. De Schot Anderson, nog altijd de nummer 6 op de PDC-Ranking, speelde dramatisch en verloor voor de vierde speelronde op rij in de eerste ronde.

'The Flying Scotsman' Gary Anderson ging er kansloos af tegen Michael Smith

Het tweede duel ging tussen de Schot Peter Wright en de Welshman Jonny Clayton. Voor Wright was het duel speciaal, want voor het eerst in zijn loopbaan ging hij het podium op als nummer-1 van de wereld. Hij ging vorige week Gerwyn Price voorbij op de ranglijst.

Na een 5-5 stand was er een beslissende leg nodig. In die leg mocht Wright beginnen, miste hij een pijl voor de wedstrijd en gooide Clayton 121 uit via de Bull: 6-5. Hierdoor lag de koploper er al in de eerste ronde uit.

Jonny Clayton ontmoet Michael Smith in de eerste halve finale van de avond

In de derde (en dus laatste) kwartfinale kwam de enige Nederlander aan de beurt. Michael van Gerwen nam het op tegen James 'The Machine' Wade. Ondanks een 180 met zijn eerste drie pijlen werd Van Gerwen in de eerste leg gebroken. De leg erna brak Van Gerwen gelijk terug met een knappe 121-finish, en ook daarna braken ze elkaar: 2-2.

Daarna hielden ze hun eigen legs tot de 5-5, en was ook hier een beslissende leg nodig. Van Gerwen had daarvoor zeven matchdarts gemist om de wedstrijd te beslissen. In de laatste leg mocht de Vlijmenaar beginnen, en won hij de wedstrijd uiteindelijk met zijn negende matchdart.

Van Gerwen dendert door naar oude vorm

In de eerste halve finale nam Smith het op tegen Clayton. Smith gooide net zo makkelijk als in de eerste wedstrijd en kreeg een matchdart bij 5-1. Die miste hij, waardoor Clayton terug kon breken naar 5-2. De leg daarna leek Clayton 5-3 te maken, maar miste hij zoveel pijlen dat Smith zijn grote achterstand goed kon maken: 6-2.

Van Gerwen speelde in de halve finale tegen Joe Cullen, die geen kwartfinale hoefde te spelen door de blessure van Price. Van Gerwen kwam vrij simpel met 4-0 voor in legs, waarbij de laatste op spectaculaire wijze met de hoogst mogelijke finish: 170. Uiteindelijk won hij simpel met 6-1.

In de finale tussen Smith en Van Gerwen brak de Nederlander in de eerste leg met een 106-finish. Daarna was Van Gerwen sterker, ondanks dat hij veel dubbels miste. Smith miste er nog meer, en na vijf legs stond het 4-1 voor Van Gerwen.

Na een break terug leek Smith even terug in de wedstrijd te komen, maar in de achtste leg stelde Van Gerwen orde op zaken: 5-3. Uiteindelijk gooide Van Gerwen zijn eerste matchdart gelijk raak: 6-4.

Volgende week staat de zesde speelronde op het programma in Nottingham, op 24 maart wordt de achtste speelronde gehouden in Ahoy Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl