Studenten op de universiteit van Leiden
NOS NieuwsAangepast

Kabinet denkt aan basisbeurs van 255 euro voor uitwonende studenten

Vanaf het studiejaar 2023-2024 zouden uitwonende studenten 255 euro moeten krijgen en thuiswonende 91 euro, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in het AD. De bedragen zijn iets lager dan die van de afgeschafte basisbeurs, waarbij uitwonende studenten 286 euro kregen en thuiswoners 102 euro. Die basisbeurzen werden in 2015/2016 afgeschaft.

Er zijn ook andere opties bekeken en doorgerekend, zodat de Tweede Kamer die kan bekijken. De aanvullende beurs zou op maximaal 419 euro uitkomen. De hoogte hangt af van het inkomen van de ouders van de student.

Wat het kabinet betreft, komt het inkomensplafond van de ouders voor een minimale aanvullende beurs te liggen op 53.900 euro. Als de ouders meer verdienen kunnen studenten bijlenen. Om de hele aanvullende beurs te krijgen, moet het inkomen van de ouders 34.600 euro of lager bedragen.

NOS op 3 maakte eerder deze explainer over de 'pechgeneratie': de generatie studenten die met een hoge studieschuld afstudeert:

De schuld van de pechgeneratie

Naar verwachting bespreekt de ministerraad de voorstellen vrijdag. De Tweede Kamer spreekt volgende maand over de plannen.

Dat het kabinet het leenstelsel wil afschaffen staat in het regeerakkoord. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september voor het afschaffen van het leenstelsel. Alleen de VVD was tegen.

Het is het plan om studenten die onder het leenstelsel vielen, te compenseren. Het zou gaan om 359 euro per jaar dat ze gestudeerd hebben, met een maximum van 1436 euro, voor wie daadwerkelijk zijn diploma behaalt.

"Als dit de bedragen worden, dan schrik ik daar wel van", zegt Joshua de Roos, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. "Je ziet de afgelopen jaren de prijzen alleen maar stijgen. De bedragen zijn lager dan de oude basisbeurs, dus studenten schieten er niet veel mee op. Al is het vergeleken met het leenstelsel een goed begin."

Het Interstedelijk Studenten Overleg wacht nog af. "Ik ben erg benieuwd naar de complete plannen van de minister", zegt Lisanne de Roos van ISO. "Het is in elk geval fijn om te zien dat het kabinet vaart lijkt te maken met het uitwerken van de plannen uit het regeerakkoord. Er moet snel duidelijkheid komen voor studenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl