Studenten op het Museumplein.
NOS NieuwsAangepast

Leenstelsel-studenten protesteren in Amsterdam, minister wil in gesprek

Op het Museumplein in Amsterdam hebben vanmiddag duizenden studenten gedemonstreerd voor een ruimhartiger compensatie voor het leenstelsel. Ze vinden het bedrag dat het kabinet ervoor heeft uitgetrokken, een miljard euro, volstrekt onvoldoende.

Het leenstelsel is in september 2015 ingevoerd en wordt in september 2023 weer afgeschaft. Dan komt de basisbeurs terug. Studentenorganisaties vinden dat studenten die met het leenstelsel te maken hebben gehad voldoende compensatie moeten krijgen voor de opgebouwde studieschuld.

"Het doel is volledige compensatie ter hoogte van een basisbeurs gedurende de periode van hun hele studie. Ook voor studenten die misschien niet hebben geleend", zei voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bij AT5.

Ze kijkt tevreden terug op de demonstratie. "We zijn heel positief en hopen dat we nu ook de coalitie echt wakker hebben geschud."

Studentenvakbond LSVb is tevreden over de opkomst bij de manifestatie tegen het leenstelsel:

'Duizend euro compensatie voelt als een trap na'

Minister Dijkgraaf van Onderwijs zei eerder "echt alle begrip" te hebben voor studenten die onder het leenstelsel vallen, dat in 2023 wordt afgeschaft. Dijkgraaf zegt dat de eerlijkheid hem gebiedt te zeggen dat er geen sprake is van compensatie. "Dat is gewoon het verkeerde woord." Hij heeft 1 miljard euro beschikbaar, die hij in de vorm van een tegemoetkoming kan verdelen onder alle studenten die geen basisbeurs hebben gekregen. Zij kunnen kiezen tussen een korting op hun studieschuld of een studievoucher.

Wel wil Dijkgraaf in het kabinet bespreken of er "nog andere dingen" zijn, die het kan doen voor deze generatie. Die houding benadrukte hij vanmiddag in een tweet. Daarin schrijft hij graag snel een "open gesprek" te willen hebben met de initiatiefnemers van de actie van vandaag.

De demonstratie was een initiatief van de LSVb en FNV Young & United. Volgens de organisatoren zijn er 8000 studenten op de protestmanifestatie afgekomen.

Kijk hier naar de video van NOS op 3 over leenstelsel.

De schuld van de pechgeneratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl