Badr Hari tijdens een persconferentie voor Glory
NOS Sport

De tumultueuze jaren van Badr Hari: op zoek naar eerste overwinning sinds 2015

Voor veel vechtsportliefhebbers staat Glory 80 al weken groot in de agenda's sinds in januari bekend werd gemaakt dat kickbokslegende Badr Hari weer zijn opwachting maakt in de ring.

De in Nederland geboren Hari vecht vanavond onder de Marokkaanse vlag en krijg in het Belgische Hasselt opnieuw een kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen. De laatste keer dat de inmiddels 37-jarige kickbokser juichend de ring verliet, is namelijk ruim zes jaar geleden.

Voor veel fans is Badr Hari omstreden. Hij begon zijn carrière met titels in de K1 (die later overigens weer werden ingetrokken), maar zijn carrière werd overschaduwd door incidenten binnen én buiten de ring. Zo werd hij veroordeeld voor het mishandelen van de (inmiddels vermoorde) zakenman Koen Everink in 2012.

Eén van de incidenten binnen de ring, die veel vechtsportfans zich nog zullen herinneren, was de K1-finale van 2008. Hari werd gediskwalificeerd, omdat hij Remy Bonjasky trapte terwijl die al op de grond lag.

Maart 2013: Badr Hari op de training in Mike's Gym

Sinds Hari onder contract staat bij kickboksorganisatie Glory won hij geen enkele keer. Vier gevechten, niet één overwinning.

2016 - blessure tegen Verhoeven

Het werd dé kickbokswedstrijd van het jaar genoemd: de eerste editie van Rico Verhoeven tegen Badr Hari in 2016. Maar het gevecht, met 12.000 fans op de tribune in het Duitse Oberhausen, duurde uiteindelijk slechts anderhalve ronde.

10 december 2016: Badr Hari in gevecht met Rico Verhoeven

Hari begon nog goed aan die partij en wist de neus van Verhoeven flink te beschadigen. Na 1 minuut en 22 seconden in de tweede ronde moest Hari opgeven, omdat hij geblesseerd raakte aan een elleboog na een trap van Verhoeven.

De jaren daarna kwam Hari niet in actie vanwege een schorsing voor het gebruik van verboden middelen. Hij werd voor negentien maanden uitgesloten van wedstrijden en de schorsing gold vanaf het moment dat Glory op de hoogte werd gesteld van de positieve test, op 7 mei 2018.

2019 - herkansing tegen Verhoeven

Drie jaar na de laatste ontmoeting stonden Verhoeven en Hari weer tegenover elkaar, dit keer in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Verhoeven had inmiddels al meerdere overwinningen op zijn naam staan en Hari maakte zijn rentree in de ring.

Badr Hari verlaat de ring na het gevecht tegen Rico Verhoeven op 21 december 2019

Het werd een meeslepend gevecht tot Hari in de derde ronde verkeerd terechtkwam en niet meer verder kon. Hari won de eerste ronde, vooral dankzij een rechtse hoek op de kin van Verhoeven, die naar de grond ging. De tweede ronde was in het voordeel van titelverdediger Verhoeven.

Hari wankelde even, maar in de derde ronde gaf hij Verhoeven een harde trap op het hoofd. Bij een volgende hoge trap landde Hari verkeerd en moest hij opgeven met een enkelblessure.

2020 - bloedneus en twee knock-downs

Mede vanwege de coronapandemie kwam Hari pas eind 2020 weer in actie, dit keer tegen de Roemeense vechter Benjamin Adegbuyi. Volgens Hari zou het op voorhand al geen wedstrijd worden, maar Adegbuyi trok zich niets aan van de praatjes van de kickbokslegende.

Badr Hari tijdens het gevecht met Benjamin Adegbuyi op 19 december 2020

Hari won weliswaar de eerste twee rondes, maar hij overleefde de derde ronde niet. Hij liep tegen enkele harde stoten van Adegbuyi op. Na de eerste knock-down veerde hij vrij snel weer op, maar na de tweede, waarbij zijn neus onder het bloed zat, schudde hij zijn hoofd en bleef hij zitten.

2021 - knock-out tegen Wrzosek

Vorig jaar moest Hari zijn status dan echt waar gaan maken, dit keer tegen een Poolse opponent: Arkadiusz Wrzosek. Hari had Wrzosek al drie keer naar de grond geslagen, maar Wrzosek krabbelde elke keer weer op.

Net toen Hari zijn tegenstander weer tegen de touwen had gewerkt, haalde Wrzosek opeens uit met een trap. Hari werd vol geraakt op het hoofd, stortte neer en het gevecht was meteen over.

Badr Hari tijdens gevecht met Arkadiusz Wrzosek op 4 september 2021

Hari besloot na zijn nederlaag tegen Adegbuyi te breken met coach Mike Passenier, met wie hij vijftien jaar samenwerkte. Hij ging trainen onder leiding van Said El Badaoui en in januari kreeg hij een meerjarige contractverlenging bij Glory.

De 37-jarige Hari denkt nog steeds aan een titelgevecht met regerend wereldkampioen Verhoeven, maar om die te mogen uitdagen moet hij eerst zijn geschonden blazoen oppoetsen tegen andere zwaargewichten. Om te beginnen vanavond, met een herkansing tegen Wrzosek in het Belgische Hasselt.

Badr Hari wordt gewogen voor zijn gevecht tegen de Pool Arkadiusz Wrzosek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl