NOS SportAangepast

Bol bij WK indoor als snelste naar halve finale 400 m, ook Klaver verder

Bol bij WK indoor overtuigend ronde verder op 400 meter

Femke Bol heeft zich bij de wereldkampioenschappen indoor op indrukwekkende wijze geplaatst voor de halve finale van de 400 meter. De 22-jarige Europese indoorkampioene van vorig jaar liep in Belgrado ontspannen naar de winst in haar serie.

Bol, die bij de NK indoor onlangs het Nederlands record op 50,30 seconden bracht, won vrijdagochtend in 51,48. Haar tegenstandsters finishten op ruime afstand. De halve finales van de 400 meter zijn vrijdagavond vanaf 18.35 uur.

Bol meldde zich in Belgrado als snelste loopster deze winter. Haar grote rivale is olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's. Die liep in de series ook ontspannen naar de winst (51,74) en een plek in de halve finale.

"Ik heb wel krachten kunnen sparen. Ik wilde snel de kop pakken en dan lekker doorlopen. Dat heb ik gedaan, Het belangrijkste is nu het herstel tussen alle races door"', zei Bol na haar race.

Ook Klaver verder

Ook Lieke Klaver (23) kwalificeerde zich op de 400 meter voor de volgende ronde. De atlete uit Velsen startte snel, sloeg in de eerste ronde een gat met de rest, maar finishte uiteindelijk als tweede achter de Ierse Phil Healy. Klaver noteerde 51,96. Healy kwam op 51,75 uit. "Een effectieve, stabiele race", vond ze zelf.

N'ketia Seedo

Sprintster N'Ketia Seedo slaagde er op de eerste dag van het toernooi niet in een plaats in de halve finales van de 60 meter af te dwingen. Het 18-jarige talent eindigde in Belgrado in haar serie als vijfde in 7,30 seconden.

De eerste drie van elke serie en de zes snelste verliezers kwalificeerden zich voor de halve eindstrijd op vrijdagavond. De tijd van Seedo was niet snel genoeg om tot de zes snelste verliezers te behoren.

Seedo veroverde eind februari voor de tweede keer in haar leven de nationale indoortitel op de 60 meter bij de senioren. Dat deed ze in Apeldoorn met een winnende tijd van 7,25 seconden. Daar kwam ze vrijdag in de ochtenduren niet aan. Ze noteerde de 24ste tijd van alle deelnemers.

Isayah Boers

Geen finaleplaatsen op 800 meter

Tony van Diepen en Samuel Chapple strandden op de 800 meter in de series. De twee Nederlanders moesten voor een finaleplaats bij de eerste twee in de serie eindigen. Van Diepen, die vorig jaar bij de Olympische Spelen in Tokio deel uitmaakte van de zilveren estafetteploeg op de 4x400 meter en goed voor zilver op de EK indoor op de 400 meter, kwam niet in de buurt van een finaleplaats. Van Diepen finishte in zijn race als vierde in 1.49,80.

Van Diepen liep twee weken geleden nog een coronabesmetting op. "Het liep nog niet zo soepel. Op de NK ging het redelijk op de 400 meter, misschien was de 800 meter iets teveel. Het was een tactisch geschuif en daar ben ik niet super ervaren in. Een moeilijke race dus", zei de specialist van de 400 meter, die zondag nog de 4x400 meter op het programma heeft staan.

Ook nationaal indoorkampioen Samuel Chapple lukte het niet de eindstrijd te bereiken. De 23-jarige atleet bouwde zijn race goed op. In de slotronde schoof hij op, maar ondanks zijn sterke eindsprint lukte het hem niet de tweede plaats te veroveren. Chapple finishte als derde in 1.48,09. De Spanjaard Alvaro de Arriba finishte met 1.47,97 net voor Chapple.

Boers uitgeschakeld

Op de 400 meter lukte het Isayah Boers niet de halve finales te halen. De WK-debutant (22) eindigde, na een snelle start, in zijn serie als vierde in 47,07. Hij had bij de eerste twee moeten lopen voor rechtstreekse kwalificatie voor de halve finale. Zijn tijd was ook niet snel genoeg om via de ontsnappingsroute van twee snelste verliezers verder te gaan.

Boers, dit seizoen al goed voor 46,21, maakt ook deel uit van de selectie van de Nederlandse estafetteploeg op 4x400 meter. Die discipline wordt zondag gelopen in Belgrado. Hij was de enige Nederlandse man op de 400 meter in Belgrado. Liemarvin Bonevacia, vorig jaar goed voor brons op de EK indoor, haakte donderdag met een hamstringblessure af. Daarmee verloor de estafetteploeg een belangrijke pion.

Tim Verbaandert sneuvelde op de 3.000 meter. Hij finishte als achtste in zijn serie in 7.56,61. Een plaats bij de eerste vier betekende rechtstreekse kwalificatie voor de finale. Daarnaast gingen de drie snelste verliezers verder. Daar zat de 21-jarige atleet ook niet bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl