NOS Sport

Sprinttalent Seedo indoorkampioene op 60 meter, Van Gool snelste man

Sprintkampioene Seedo na moeizaam jaar weer terug: 'Het komt er nu wel uit'

N'Ketia Seedo heeft voor de tweede keer de nationale indoortitel op de 60 meter veroverd. Het 18-jarige sprinttalent troefde in Apeldoorn Demi van den Wildenberg (tweede) en titelverdedigster Naomi Sedney (derde) af. Seedo won in 7,25 seconden. Bij de mannen prolongeerde Joris van Gool zijn titel. De nationale recordhouder op de 60 meter zegevierde in 6,61 seconden.

Seedo geldt al jaren als het grootste sprinttalent van Nederland. Als 15-jarige won ze drie jaar geleden bij de NK indoor al brons. Toen werd ze geklopt door Dafne Schippers en Jamile Samuel. Schippers en Samuel ontbraken zaterdag in Apeldoorn. Schippers is haar eigen weg in geslagen en deze winter niet te zien op de indoorbaan, Samuel liep afgelopen week een coronabesmetting op en meldde zich af.

Snelle start

Seedo, die inmiddels deel uitmaakt van de sprintselectie op sportcentrum Papendal, kreeg in Apeldoorn vooral tegenstand van de verrassende Demi van den Wildenberg (21) en titelverdedigster Sedney (27). Het sprinttalent kwam als eerste uit de startblokken en liet vervolgens iedereen ruim achter zich. Seedo had eerder al aan de kwalificatie-eis voor de wereldkampioenschappen indoor, van 18 tot en met 20 maart in Belgrado, voldaan. Met 7,25 seconden was ze dit seizoen nog niet zo snel.

De jonge kampioene was opgelucht, ook door de goede tijd die ze liep. "Het ging vorig jaar zo slecht"', keek ze terug op 2021. "Ik train net zo hard als vorig jaar, maar nu komt het er wel uit. Hoe dat komt? Geen idee", zei de sprintster, die over drie weken aantreedt op de WK indoor. "Ik ben achttien, een finaleplaats is denk ik nog wat te hoog gegrepen, maar ik hoop onder de 7,20 seconden te lopen en de halve finales te bereiken."

Sprintkampioen Van Gool: 'Titel geeft aan dat ik in vorm ben'

Joris van Gool was in de mannenfinale een klasse apart. De Brabander, die ook al aan de eis voor de WK indoor heeft voldaan, prolongeerde zonder problemen zijn nationale titel. Met 6,61 seconden bleef hij maar driehonderdste boven zijn nationale record.

Martina haakt af voor finale

Raphael Bouju leek in de eindstrijd de belangrijkste concurrent voor Van Gool, maar hij bereikte trekkebenend de finish als derde. Elvis Afrifa pakte verrassend zilver in 6,70 seconden. Routinier Churandy Martina plaatste zich ook voor de finale, maar zijn baan bleef leeg. Hij had wat spierklachten en wilde niet forceren.

Van Gool en Seedo sprinten naar nationale titel, Nederlands record voor Schilder

Van Gool hoopt op weg naar de WK indoor nog wat extra snelheid te vinden. "De titel geeft aan dat ik in vorm ben. Ik sta er beter voor dan vorig jaar, moet alleen nog een goede eerste dertig meter combineren met een snel slot. Dit was een goede race, maar mijn beste race dit seizoen moet nog komen. Die bewaar ik voor de WK indoor."

Dobber mist finale

Op de 400 meter miste Jochem Dobber verrassend de finale van zondag. In de series zette hij met 46,81 seconden de zevende tijd neer. De snelste zes lopen zondag in de eindstrijd.

Dobber maakte vorig jaar deel uit van de estafetteploeg die op de 4x400 meter Europees kampioen werd. In Tokio liep hij bij de Olympische Spelen wel in de serie, maar was hij reserve toen het Nederlandse kwartet in de finale verrassend zilver veroverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl